Veniturile bugetului de stat au crescut cu 22% în primele cinci luni din 2022. De unde această creștere

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Care sunt principalele cheltuieli
Care sunt principalele cheltuieli
Veniturile bugetului de stat au crescut cu 22% în primele cinci luni din 2022, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Creşterea este foarte bună, în condiţiile în care veniturile din 2022 au fost bugetate pentru creştere de 13%.

Veniturile bugetului de stat au crescut cu 22% în primele cinci luni din 2022, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Creşterea este foarte bună, în condiţiile în care veniturile din 2022 au fost bugetate pentru creştere de 13%, scrie Ziarul Financiar citat de Mediafax.

De unde vine această creştere? Din inflaţie, răspund la unison economiştii

„Este absolut firesc ca atunci când ai inflaţia atât de mare, să se vadă şi în venituri, şi în cheltuieli. Dacă ne uităm pe venituri, performanţa este mai bună decât ce a fost bugetat iniţial şi aş spune că sunt câteva nuanţe: încasările din TVA au mers mai bine, dar la impozitul pe salarii şi contribuţii sociale dinamica nu este atât de grozavă şi este sub masa salarială din economie“, comentează datele Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Veniturile bugetate pentru 2022 sunt de 440 de mld. de lei, în creştere cu 13% faţă de 2021 (380 mld lei) şi cheltuielile de 517 mld. de lei, un plus de 11%, faţă de anul trecut. Iată însă că nimeni nu se aştepta la o inflaţie de aproape 15% în mai şi veniturile bugetului să facă un salt neaşteptat. Veniturile statului din TVA, unde se vede cel mai bine inflaţia, au crescut cu 30%, ceea ce arată şi „inflaţia reală“, adică creşterea preţurilor produselor care se consumă cu adevărat (nu cele din „coşul“ INS), pentru că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu doar 5% în prima parte din an. Or, în momentul în care comerţul aproape stagnează sau creşte foarte puţin, dar încasările din TVA cresc cu 30%, este clar că inflaţia nu are cum să fie de 15%, cum raportează INS, ci de 30% sau un pic sub 30%. Dar nu 15%.

„Principalul câştigător al inflaţiei este statul român şi se vede pe încasările din TVA. Veniturile bugetului cresc din inflaţie“, comentează consultantul fiscal Adrian Benţa.

Premierul Ciucă cere accelerarea ritmului de lansare a proiectelor din PNRR

Florin Andrei, analist financiar şi fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, spune că execuţia bugetară este sărăcăcioasă şi că nu arată o economie în creştere. De asemenea, adaugă el, deficitul bugetar, care a fost de 21 de mld. de lei la 5 luni din an, este mic pentru că se finanţează greu.

„Datele nu arată rău, dar arată că lucrurile stau pe loc. Uitaţi-vă la cheltuielile de capital (investiţiile din bugetul de stat – n. red.). Au fost reduse pentru a se face economii. Deficitul bugetar este mic pentru că este greu de finanţat“, a spus Florin Andrei.

Cât a colectat statul

Potrivit datelor Finanţelor, din impozitul pe venit, statul a colectat 14 mld. de lei în perioada amintită, cu 18% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2021. Din impozitul pe profitul companiilor, statul a colectat 7 mld. de lei, mai puţin cu 1 mld. de lei faţă de 2021, însă din cauză că termenul de plată pentru impozitul pe profit a fost decalat din martie în iunie. Astfel, este de aşteptat ca în execuţia bugetară din iunie şi iulie veniturile din impozitul pe profit să crească substanţial.

Din contribuţii de asigurări pentru pensii şi sănătate, statul a încasat 58 mld. lei, o creştere de 11%, iar din profitul companiilor de stat a încasat 16% mld. de lei, plus 60% faţă de perioada similară din 2020, tot datorită inflaţiei, pentru că cele mai mari companii de stat sunt din energie.

Cheltuielile totale au crescut cu 15% în primele cinci luni din 2022, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021.

Statul a cheltuit cu salariile bugetarilor 48 de mld. de lei, o creştere de 5%, însă pe bunuri şi servicii creşterea de 17% an/an a însemnat o cheltuială de 26 de mld. de lei.

În aceeaşi vreme, cu dobânzile statul a cheltuit cu 54% mai mult şi, în perioada ianuarie-mai 2022, costul datoriei publice a fost de 11 mld. de lei.

„Pe partea de cheltuieli, este de menţionat că cheltuielile cu investiţiile au evoluat slab şi în acelaşi timp compensările pentru distribuitorii de energie sunt mici – dintr-un oarecare motiv, nu s-au făcut plăţi“, mai spune Ionuţ Dumitru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel