Avertisment pentru România: Moody's ne aduce la un pas de categoria de rating ”junk”
Și ce înseamnă această...
"Veniturile obținute în mod cinstit pot fi transferate liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate Cei care transferă bani copiilor sau părinților lor, fie prin virament bancar, fie în numerar, din veniturile lor legal obținute, nu au de ce să se teme.Scopul organelor fiscale este de a descuraja evaziunea fiscală, nu de a sancționa persoanele care au primit bani de la un membru al familiei.
Este însă important ca persoanele vizate să colaboreze cu autoritățile în cazul în care sunt solicitate să facă acest lucru în cadrul unei eventuale verificări", a transmis, printr-o postare pe Facebook, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
Sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile, în timp ce banii încasaţi ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), situaţia este aceeaşi, dacă nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, la fel şi pentru sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Precizările vin după ce, marţi, în mass-media au apărut informaţii conform cărora Fiscul verifică sumele de bani trimise între rude, după care va aplica un impozit de 70%.
"La art. 61 şi art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât şi cele neimpozabile. "Transferurile/sumele date/încasate de la rude" se subscriu operaţiunilor de donaţie/dar manual şi se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcţie de împrejurările fiecărei situaţii de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile. În ceea ce priveşte sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), pentru care nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile", menţionează instituţia.
Potrivit Fiscului, în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale, organele fiscale examinează înscrisurile sau informaţiile despre activitatea persoanei fizice verificate, referitoare la intrările şi ieşirile de fonduri şi la creşterea sau descreşterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, conform prevederilor legale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Și ce înseamnă această...
Ceea ce înseamnă sute de locuri...
Cu un stoc impresionant de aur,...
Statele Unite au apelat la Danemarca și alte țări...
Este o nouă „febră a aurului”,...
Despre pensii și pensionari,...
Bursa de Valori București (BVB)...
Hidroelectrica a explicat...
Totul se schimbă începând de...
Va fi un adevărat șoc termic!
Agenția Moody's urmează să...
De câteva zile aurul tot încearcă să atace pragul cheie...
Wells Fargo își menține ratingul negativ pentru Tesla.
Testate în Statele Unite, notele redactate de...
Banca Națională a publicat cursul leului valabil pentru...
Este al doilea avertisment lansat de ANAF într-un...
Mandat oficial pentru evaluare.
Ministrul de externe danez,...
Este o metodă care nu a fost semnalată anterior în...
În schimb, exportul de electricitate a crescut...
Analistul financiar Adrian...
Asociaţia Institutul Român...
Președintele interimar Ilie...
Președintele Băncii Centrale...
Aurul atinge un nivel record...
La miezul nopții, începe "shutdown-ul"! Statele Unite se...
UBS și-a actualizat...
După ani de creștere puternică,...
CJUE a respins recursul împotriva autorizațiilor pentru...