Verdict categoric: China nu va fi motorul creșterii globale în 2024

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Trebuie acționat ferm! /FOTO: Freepik
Trebuie acționat ferm! /FOTO: Freepik
China nu va fi motorul creșterii globale în 2024, an care ar putea fi marcat de o nouă dezordine globală cu o volatilitate crescută pe piețe, este verdictul specialiștilor de la Swiss Life Asset Managers. 

„China a încetat să mai fie motorul creșterii mondiale, iar măsurile de redresare puse în aplicare de autoritățile de la Beijing sunt insuficiente”, a declarat pentru Reuters Marc Brütsch, economist șef la Swiss Life AM.

Această declarație vine în timp ce datele oficiale, publicate miercuri, arată că economia chineză a crescut cu 5,2% în 2023, un ritm cu siguranță mai mare decât ținta guvernului de 5%, dar sub așteptările economiștilor.

A doua putere mondială rămâne penalizată de criza persistentă din sectorul imobiliar, de moralul scăzut al consumatorilor și al mediului de afaceri și de datoriile autorităților locale care continuă să în creștere a autorităților locale. În acesste condiții, susține Marc Brütsch, Produsul Intern Brut  al Chinei va coborî sub 5% în acest an, la 4,7%.

„China este în pragul deflației”, explică analistul într-un raport ce schițează perspectivele economice pentru acest an, estimând că rata inflației în China va ajunge la doar 1,0% pe parcursul anului în curs. 

Cine va lua locul Chinei

Marc Brütsch este de părere că Europa va fi cea care va trebui să-și asume, într-o anumită măsură, misiunea de a stimula creșterea globală, beneficiind, în acest scop, de efectul întârziat al creșterilor salariale, care va permite o revenire a cererii. Swiss Life AM se așteaptă la o creștere de 0,3% în zona euro în acest an, 0,4% în Regatul Unit și 1,0% în Elveția.

Aceste prognoze de creștere sunt însoțite de o diminuare a presiunilor asupra prețurilor, cu o inflație prognozată anul acesta la 2,1% în zona euro, 3,0% în Regatul Unit și 1,7% în Elveția. Potrivit Swiss Life AM, rata de depozit a Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea scădea la 2,25% până în 2025, în timp ce în Statele Unite, Rezerva Federală ar putea reduce ratele federale la 3,5% la acest termen.

Swiss Life AM exclude însă revenirea la dobânzi zero sau chiar negative, cu excepția unor șocuri majore, considerând că băncile centrale caută mai degrabă o rată neutră, adică una care să nu stimuleze și nici să nu încetinească creșterea economiei.

Această relaxare monetară așteptată ar trebui totuși însoțită, potrivit Swiss Life AM, de o volatilitate puternică pe piețe, în special pe piața valutară, într-un context de divergențe privind începutul ciclului de scădere a costului banilor și riscurile geopolitice așteptate. anul acesta.

„Tendința către o nouă tulburare globală devine tot mai accentuată”, subliniază Swiss Life AM, menționând că indicele de incertitudine din Europa, care a crescut la aproape 375 de puncte în 2023, înainte de a scădea din nou la aproximativ 275, a început din nou să urce la începutul anului 2024, un an electoral record. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com

pixel