Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
„China a încetat să mai fie motorul creșterii mondiale, iar măsurile de redresare puse în aplicare de autoritățile de la Beijing sunt insuficiente”, a declarat pentru Reuters Marc Brütsch, economist șef la Swiss Life AM.
Această declarație vine în timp ce datele oficiale, publicate miercuri, arată că economia chineză a crescut cu 5,2% în 2023, un ritm cu siguranță mai mare decât ținta guvernului de 5%, dar sub așteptările economiștilor.
A doua putere mondială rămâne penalizată de criza persistentă din sectorul imobiliar, de moralul scăzut al consumatorilor și al mediului de afaceri și de datoriile autorităților locale care continuă să în creștere a autorităților locale. În acesste condiții, susține Marc Brütsch, Produsul Intern Brut al Chinei va coborî sub 5% în acest an, la 4,7%.
„China este în pragul deflației”, explică analistul într-un raport ce schițează perspectivele economice pentru acest an, estimând că rata inflației în China va ajunge la doar 1,0% pe parcursul anului în curs.
Cine va lua locul Chinei
Marc Brütsch este de părere că Europa va fi cea care va trebui să-și asume, într-o anumită măsură, misiunea de a stimula creșterea globală, beneficiind, în acest scop, de efectul întârziat al creșterilor salariale, care va permite o revenire a cererii. Swiss Life AM se așteaptă la o creștere de 0,3% în zona euro în acest an, 0,4% în Regatul Unit și 1,0% în Elveția.
Aceste prognoze de creștere sunt însoțite de o diminuare a presiunilor asupra prețurilor, cu o inflație prognozată anul acesta la 2,1% în zona euro, 3,0% în Regatul Unit și 1,7% în Elveția. Potrivit Swiss Life AM, rata de depozit a Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea scădea la 2,25% până în 2025, în timp ce în Statele Unite, Rezerva Federală ar putea reduce ratele federale la 3,5% la acest termen.
Swiss Life AM exclude însă revenirea la dobânzi zero sau chiar negative, cu excepția unor șocuri majore, considerând că băncile centrale caută mai degrabă o rată neutră, adică una care să nu stimuleze și nici să nu încetinească creșterea economiei.
Această relaxare monetară așteptată ar trebui totuși însoțită, potrivit Swiss Life AM, de o volatilitate puternică pe piețe, în special pe piața valutară, într-un context de divergențe privind începutul ciclului de scădere a costului banilor și riscurile geopolitice așteptate. anul acesta.
„Tendința către o nouă tulburare globală devine tot mai accentuată”, subliniază Swiss Life AM, menționând că indicele de incertitudine din Europa, care a crescut la aproape 375 de puncte în 2023, înainte de a scădea din nou la aproximativ 275, a început din nou să urce la începutul anului 2024, un an electoral record.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...