Gaze naturale în pericol? Legea care scurtcircuita rețelele, întoarsă în Parlament
Președintele interimar Ilie...
2025 se anunță a fi anul covrigului. La cum arată 2025 din punct de vedere financiar, pentru mulți dintre români va fi anul în care vor mânca mai mulți covrigi ca niciodată, scrie analistul financiar Adrian Negrescu într-o analiză postată pe pagina sa de Facebook
Expertul este de părere că ”înghețarea salariilor și a pensiilor, a alocațiilor pentru copii și a celorlalte forme de susținere pentru cei vulnerabili - măsuri specifice unei țări din lumea a treia nicidecum unei economii europene - vor face ca puterea de cumpărare a oamenilor să continue să scadă pe fondul inflației care se va menține, în acest an, peste 5%. In 2025 vom continua sa fim campioni europeni la inflație”.
Lună de lună, pas cu pas, oamenii vor simti cum banii nu le mai ajung si cum viata lor devine mai scumpa, continuă Adrian Negrescu, subliniind că ”vor ajunge la covrigi, ca in anii ’90. Deja pentru multi dintre romani, alimentația ratională de pe vremea lui Ceausescu a devenit realitate”.
Margarina, în topul vânzărilor
În opinia analistului financiar, ”relevant este, de exemplu, că la finele anului trecut, printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult s-a aflat margarina, revenită din nou în topul vanzarilor, alaturi de parizer si cartofi, ca in anii de dupa revolutie.
Nu ma astept ca statul sa face ceva pozitiv pentru a sustine puterea de cumparare. Probabil va continua plafonarile aberante la energie, gaze si alimentele de baza, masuri care si-au dovedit ineficienta. Aceste masuri denota lipsa de viziune a autoritatilor, de know-how economic.
O aberație demnă de o țără bananieră
In plus, vor continua sa crească taxele. La asta s-au dovedit cei mai inventivi. Dupa reintroducerea taxei pe stalp, o aberatie economica demna de o tara bananiera, vor urma taxe mai mari pe muncă si pe consum”, avertizează expertul.
La cum arată situația bugetară, precizează Adrian Negrescu, ”în lunile următoare vor veni cu creșterea tva (de la 19 la 21%) si cu schimbarea modului in care se impoziteaza salariile (impozitul va fi aplicat la brut nu la suma ramasa dupa scaderea contributiilor).
Cam 300 milioane de euro pe an
De ce vor face asta? Pentru ca măsurile decise prin Ordonanta sărăciei/trenuleț nu vor fi de ajuns pentru a echilibra bugetul”, consideră Adrian Negrescu.
De exemplu, explică analistul, ”de la IT-iști statul va aduna, lunar, un plus de 30 de milioane de euro, adica cam 300 de milioane pe an. Suma e infima raportata la dimensiunea deficitului bugetar record, de peste 30 de miliarde de euro. Probabil si IT-istii, in ritmul asta, vor ajunge la covrigi.
Intr-o economie sufocata de taxe, de impozite, de lipsa de predictibilitate fiscala, de scaderea consumului, a investitiilor si de blocajul financiar, un singur sector va dudui, probabil, in 2025. Cel al productiei de covrigi”, concluzionează Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele interimar Ilie...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.
Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...
Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o...
În fața amenințării crescânde...
Mai ieftin, mai rapid, dar...
Parlamentul României urmează să...
Una dintre companiile care...