Verdictul în litigiul Roșia Montană. Bogdan Chirieac: Ați văzut vreodată vreun reprezentat al României să răspundă?

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fosta Exploatare de la Roșia Montană
Fosta Exploatare de la Roșia Montană
Disputa acerbă dintre statul român și Gabriel Resources, compania care cere despăgubiri de până la 6,7 miliarde de euro după ce Roșia Montană a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, urmează să se clarifice vineri.

Astfel, un tribunal din componența Cetrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) se va pronunța în acest sens, conform ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Deși rezultatele sunt cumva evidente, doar vineri vom putea știi suma pe care tot românii vor fi nevoiți să o scoată din buzunar.

Totuși, întrebarea firească care urmează este cum vor plăti politicienii care au adus acest prejudiciu oamenilor care nu au nicio legătură cu acest litigiu. Dar cei care au hotărât să introducă situl de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO? Un posibil răspuns l-a dat Bogdan Chirieac în cadrul unei intervenții la Antena 3.

”Să vedem cât este decizia fiindcă se vehiculează sume uriașe. Eu aș fi mers pe faptul că multe lucuri din acest dosar țin de corupție la nivel înalt căci fără asta nu s-ar fi ajuns aici (...) Probabil în urma unui proces civil li se poate pune poprire pe salariu. Lucrul acesta se poate întâmpla poate în șapte ani, pe o treime din salariu. Statul român poate fi jefuit fără probleme de către liderii săi”, a comentat analistul politic Bogdan Chirieac.

Valoarea metalelor prețioase din aceste zăcăminte (aur și argint) se ridică la suma de aproximativ 20 miliarde de euro, echivalentul a 314 tone de aur și circa 1.500 de tone de argint, conform estimărilor companiei înființate de Gabriel Resoursces în România, Roșia Montană Gold Corporation.

Deși bogățiile de aici ar putea rămâne înghețate pentru o perioadă lungă de timp, există posibilitatea ca mulți dintre responsabili să nu plătească niciodată, cum s-a întâmplat și în alte cazuri, este de părere Bogdan Chirieac: ”Din punct de vedere penal, faptele sunt prescrise, conform legii românești. Ați văzut vreun reprezentat al României să răspundă? Fie că este vorba despre magistrați condamnați la CEDO sau de prejudiciile aduse statului român, cum este cazul vaccinurilor domnului Vasilică Voiculescu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel