Începând cu 1 decembrie, pensionarii care au primit sume în plus la pensie în urma recalculării, din cauza unor erori de calcul sau de plată, nu vor fi obligați să le returneze. Măsura este prevăzută într-o modificare legislativă publicată miercuri, prin Legea 285/2024, care completează Legea 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.
Noua prevedere extinde aplicarea scutirii și pentru sumele acordate în plus conform noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, nu doar pentru cele apărute sub incidența vechii legi (Legea 263/2010). Concret, aceasta stipulează că, “prin derogare de la prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”.
Totuși, legea menține în continuare obligația de restituire în cazurile în care diferențele apărute sunt cauzate de pensionari. Printre acestea se numără folosirea unor documente ilegale, declararea unor date false sau cumulul pensiei cu venituri care nu respectă prevederile legale.
De asemenea, scutirea se aplică pentru toate categoriile de pensii, indiferent de statutul beneficiarilor la momentul constatării diferențelor. Aceasta vine ca o măsură de protecție socială suplimentară, eliminând povara unor restituiri pentru greșeli care nu țin de beneficiarii pensiilor.
Pentru aplicarea efectivă a noilor reglementări, autoritățile sunt obligate să actualizeze normele metodologice ale Legii 125/2014 în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a modificărilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.