Veste proastă pentru români. Robor își continuă creşterea
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Indicele ROBOR la 3 luni a început săptămâna în scădere, la 7,03%
Indicele ROBOR la 3 luni a început săptămâna în scădere, la 7,03%
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, își continuă trendul ascendent şi a urcat joi la 6,44%, de la 6,41% miercuri.

La începutul lunii iunie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,99%, faţă de 5,01% la început de mai şi 4,6% în aprilie.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la la 6,58%, de la 6,53% cu o zi în urmă.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 1,86% pentru T4 2021.

Citește și: Ue vrea să ajungă la un acord inovator pentru reglementarea activelor crypto

Statele membre ale Uniunii Europene vor încerca joi să ajungă la un acord inovator pentru reglementarea activelor crypto, într-un moment în care prăbuşirea cotaţiei bitcoin pune presiune asupra autorităţilor să reglementeze acest sector, transmite Reuters.

La nivel global, activele crypto sunt în mare parte nereglementate, iar operatorii naţionali din UE sunt obligaţi să respecte doar regulile privind combaterea spălării banilor.

Un eventual acord la nivelul UE ar pune blocul comunitar pe primul loc la nivel mondial în materie de reglementare şi ar da emitenţilor de active crypto şi furnizorilor de servicii aferente un "paşaport" pentru a deservi clienţii din UE de la o singură bază de lucru, cu condiţia să îndeplinească noile reguli privind capitalul şi protecţia consumatorilor.

Oficialii din industria crypto spun că claritatea cu privire la reguli şi la "paşaport" ar putea permite UE să atragă firme de criptomonede din Londra. SUA şi Marea Britanie, două mari centre de active crypto, nu au aprobat încă reglementări similare.

Reprezentanţii Parlamentului European şi statelor UE se întâlnesc joi pentru a ajunge la un acord cu privire la legea pieţelor în active crypto (MiCA), care ar putea intra în vigoare la finele lui 2023.

O sursă din apropierea discuţiilor spune că au mai rămas de rezolvat trei puncte de dispută: NFT (non-fungible token - un activ cripto care reprezintă un fişier digital precum imagini, video sau articole într-un joc online), supervizarea şi consumul de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel