Veşti bune pentru persoanele cu dizabilităţi. Modificarea aşteptată privind biletele gratuite de transport
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gara de Nord / Foto: Oana Pavelescu
Gara de Nord / Foto: Oana Pavelescu
A fost înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

"Conform legislaţiei de la acest moment, există o reglementare în defavoarea persoanelor cu handicap. Persoanele cu handicap sunt acele persoane (copii şi adulţi) cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.

Legea nr.448/2006 privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, reglementează drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap (copii şi adulţi) acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora. Printre alte principii care stau la baza acestor drepturi, identificăm şi respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirea şi combaterea discriminării, egalitatea de tratament, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap, cu drepturi şi obligaţii egale cu ale tuturor celorlalţi membri ai societăţii, cu respectarea nevoilor specifice persoanelor cu handicap.

Cu toate acestea, la nivelul anului 2024 persoanele cu handicap din întreaga tara, in special cei din mediul rural, sunt nevoiţi să se deplaseze zeci, chiar sute de km. uneori, la sediile DGASPC / Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene, pentru a putea intra in posesia documentelor pentru transport gratuit de care beneficiază potrivit legislaţiei în vigoare (legitimaţii, bilete de călătorie, etc.) în opinia noastră, posibilitatea ca persoanele cu handicap să primească aceste documente de călătorie de la autorităţile publice locale, în baza unei convenţii încheiate cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene, ar trebui să fie aplicabile cu prioritate pentru persoanele cu handicap, ţinând cont de dificultăţile şi greutăţile cu care aceste persoane se confruntă, mai ales din perspectiva mobilităţii", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Modificările propuse

 

Prin prezenta iniţiativă, se urmăreşte completarea actualului cadru legal, astfel încât persoanele cu handicap să beneficieze de toate documentele pentru transport gratuit (legitimaţii, bilete de călătorie, etc.), aşa cum sunt prevăzute de lege la ora actuală, fără a fi nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la sediile DGASPC/Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene, pentru ridicarea acestora.

Scopul este ca prin modificarea legislaţiei actuale, să creăm posibilitatea ca în baza unor convenţii/acorduri/protocoale încheiate între DGASPC/Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene şi autorităţile publice locale/Primării, persoanele cu handicap să poată ridica documentele gratuite de călătorie din localitatea de domiciliu, evitând astfel deplasările de zeci de km în judeţ.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel