"Conform legislaţiei de la acest moment, există o reglementare în defavoarea persoanelor cu handicap. Persoanele cu handicap sunt acele persoane (copii şi adulţi) cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.
Legea nr.448/2006 privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, reglementează drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap (copii şi adulţi) acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora. Printre alte principii care stau la baza acestor drepturi, identificăm şi respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirea şi combaterea discriminării, egalitatea de tratament, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap, cu drepturi şi obligaţii egale cu ale tuturor celorlalţi membri ai societăţii, cu respectarea nevoilor specifice persoanelor cu handicap.
Cu toate acestea, la nivelul anului 2024 persoanele cu handicap din întreaga tara, in special cei din mediul rural, sunt nevoiţi să se deplaseze zeci, chiar sute de km. uneori, la sediile DGASPC / Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene, pentru a putea intra in posesia documentelor pentru transport gratuit de care beneficiază potrivit legislaţiei în vigoare (legitimaţii, bilete de călătorie, etc.) în opinia noastră, posibilitatea ca persoanele cu handicap să primească aceste documente de călătorie de la autorităţile publice locale, în baza unei convenţii încheiate cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene, ar trebui să fie aplicabile cu prioritate pentru persoanele cu handicap, ţinând cont de dificultăţile şi greutăţile cu care aceste persoane se confruntă, mai ales din perspectiva mobilităţii", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Prin prezenta iniţiativă, se urmăreşte completarea actualului cadru legal, astfel încât persoanele cu handicap să beneficieze de toate documentele pentru transport gratuit (legitimaţii, bilete de călătorie, etc.), aşa cum sunt prevăzute de lege la ora actuală, fără a fi nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la sediile DGASPC/Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene, pentru ridicarea acestora.
Scopul este ca prin modificarea legislaţiei actuale, să creăm posibilitatea ca în baza unor convenţii/acorduri/protocoale încheiate între DGASPC/Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene şi autorităţile publice locale/Primării, persoanele cu handicap să poată ridica documentele gratuite de călătorie din localitatea de domiciliu, evitând astfel deplasările de zeci de km în judeţ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...