Vești bune pentru prosumatori. Laurențiu Neculaescu (AFM): Luăm în calcul și varianta finanțării acumulatorilor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu
Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu
EXCLUSIV
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu a fost invitatul interviurilor DCNews din această după-amiază, moderate de Bogdan Chirieac. În cadrul discuției, șeful AFM a vorbit despre diversele programe de finanțare pe care le gestionează instituția pe care o conduce și a făcut un anunț îmbucurător pentru prosumatori.

Lipsa infrastructurii energetice pentru prosumatori este unul dintre cele mai mari impedimente pentru dezvoltarea energiei regenerabile, astfel că, președintele AFM a dat câteva detalii despre soluția care vine în sprijinul acestora, anume finanțarea bateriilor care ar stoca surprusul de energie produs de aceștia.

Proiectul, în faza de discuții

”Luăm în calcul și varianta finanțării inclusiv a acumulatorilor. În ce formă vom finanța, avem în vedere să venim, fie pe urmele proiectelor deja finanțate pentru cei care au deja sistemele, să finanțărm doar acumulatorii, fie să mergem cu un program nou în care să finanțăm, de la capăt, atât fotovoltaice cât și acumulatorii aferenți acestora. Avem mai multe variante posibile și încercăm să o alegem pe cea mai bună dintre ele din punct de vedere al cetățeanului”, a declarat Laurențiu Neculaescu.

Capacitatea acumulatorilor

Acesta a adugat că o bateriile vor fi adaptate sistemelor instalate în fiecare gospodărie. ”Cel mai probabil vom finanța acumulatorii aferenți puterii pe care noi o instalăm. Dacă finanțăm 4 kWh, automat, vom finanța acumulatori pentru 4 kWh. Dacă o persoană dorește să își instaleze o capacitate mai mare, atunci clar va suporta și diferența de la acumulator. Noi ne vom rezuma, dacă ajungem la concluzia că trebuie finanțat și acumulatorii, la capacitatea respectivă. Luăm în vedere să finanțăm acumulatorii tocmai pentru a nu suprasolicita rețeaua”.

E nevoie de anumite condiții

”Trebuie văzută și perioadă de viață a acestor acumulatori. Câți ani poate să înmagazineze optim energia acestor panouri. Că sunt 3, 5 sau 7 ani, vom vedea și vom încerca să punem niște caracteristici tehnice pentru acumulatorii care să fie medii, să nu fie nici foarte ieftini dar nici extrem de scumpi pentru beneficiarul final.

Vom vedea, când vom face bugetul, în funcție și de ce programe mai avem în vedere pentru anul viitor, câți bani putem să alocăm pentru acest program. Cu siguranță acest program va fi cap de listă în construirea bugetului”, a mai comentat președintele AFM despre cum instituția va gestiona performanța acumulatorilor și cum va fi dispusă finanțarea acestora.

Urmăriți emisiunea în continuare la linkul atașat.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

S&P Global
Foto: Freepik.com
Bani
Guvern sediu
Termocentrală
Foto: REUTERS
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik

Programul Rabla pentru Tractoare. Lista dealerilor validați

Lista dealerilor validați, care au semnat contractele de...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia

pixel