Veștile despre aspartam ar putea afecta vânzările de răcoritoare la nivel mondial

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
sucuri racoritoare, aspartam, OMS
sucuri racoritoare, aspartam, OMS
Decizia OMS privind aspartamul ar putea afecta vânzările de sucuri dietetice și ar putea duce la noi alternative pentru aceste tipuri de băuturi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat aspartam-ul ca fiind posibil cancerigen, ceea ce ar putea afecta vânzările de sucuri dietetice, scrie CNBC.

Organizația Mondială a Sănătății a reafirmat joi doza recomandată de aspartam dar clasificarea îndulcitorului ca fiind posibil cancerigen ar putea speria în continuare consumatorii de sucuri dietetice și ar putea duce la noi formule de băuturi.

Consumul de băuturi carbogazoase a scăzut în ultimele două decenii, deoarece consumatorii au trecut la a bea mai multă apă sau la a alege băuturi cu mai puțin zahăr. Cu toate acestea, sucurile dietetice au reprezentat un succes pentru vânzările de răcoritoare din ultimii ani.

Deși variantele cu multe calorii continuă să domine segmentul sucurilor, sucurile dietetice reprezintă acum mai mult de un sfert din vânzări. Versiunile fără zahăr ale sucurilor Coca-Cola și Pepsi au dat roade pentru ambele companii. Coca-Cola dietetică, Coca-Cola Zero, Pepsi Zero Zahăr și Mountain Dew dietetic conțin aspartam.

Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, o agenție a OMS, a identificat o posibilă legătură între aspartam și un tip de cancer la ficat numit carcinom hepatocelular. Oficialii OMS au declarat că sunt necesare mai multe cercetări privind această posibilă legătură.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a declarat într-o declarație că nu este de acord cu concluzia IARC și că propriii săi oameni de știință nu au îngrijorări privind siguranța aspartamului.

"Oamenii de știință de la FDA au revizuit informațiile științifice incluse în analiza IARC în 2021, când au fost puse la dispoziție pentru prima dată, și au identificat deficiențe semnificative în studiile pe care s-a bazat IARC", a declarat agenția.

 

În ce condiții este periculos aspartamul

 

Comitetul comun de experți pentru aditivi alimentari, a declarat joi în propriul raport că aportul zilnic acceptabil de îndulcitor este sub 40 de miligrame pe kilogram de greutate corporală, reafirmând recomandările anterioare. Pentru majoritatea adulților, acest lucru înseamnă să bea mai puțin de nouă până la 14 cutii de suc dietetic în fiecare zi.

Deși este posibil ca descoperirile privind posibilele legături cu cancerul să nu-i descurajeze pe consumatorii care beau cantități mai mici de suc, anunțul ar putea afecta cel puțin temporar vânzările.

Sucurile dietetice sunt cu cel puțin 50% mai populare în rândul consumatorilor cu venituri mari decât în rândul celor cu venituri mici. Acești consumatori ar putea fi îngrijorați de raportul OMS, a scris Vivien Azer, analist TD Cowen, într-o notă de săptămâna trecută.

"Cu mai mult de 40 de ani de știință și această concluzie definitivă a OMS, consumatorii pot merge mai departe cu încredere că aspartamul este o alegere sigură, în special pentru persoanele care doresc să reducă zahărul și caloriile din dieta lor", a declarat Kevin Keane, CEO interimar al ABA, într-o declarație.

Pe lângă sucurile dietetice, aspartamul poate fi găsit și într-o varietate de alimente, inclusiv în cereale pentru micul dejun, gumă de mestecat și înghețată. Este utilizat pe scară largă ca substitut al zahărului, deoarece este de 200 de ori mai dulce, ceea ce înseamnă că poate fi folosit în concentrații mult mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel