1. Noi mutații ale coronavirusului
Dacă se confirmă că tulpina „Omicron” este mai contagioasă decât „Delta”, dar provoacă boli mai puțin severe, aceasta este o veste bună. Economiile se vor reechilibra, ajungând la turația pre-pandemică. În acest scenariu, prognoza privind creșterea economică ar fi mai optimistă, Bloomberg preconizând pentru 2022 o creștere de 5,1%, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât prognoza actuală, de 4,7%.
Totuși, dacă va apărea o tulpină mai contagioasă și mai periculoasă, dinamica economiei mondiale va fi similară cu cea din trimestrul II al anului 2020, cu o reducere de până la 10% în cele mai sensibile industrii.
2. Inflația galopantă din Statele Unite
Economiștii estimaseră o inflație de aproximativ 2% până la sfârșitul acestui an, dar acum este aproape de 7%.
Este posibil ca erori similare să se întâmple și în 2022, dar deocamdată prognozele dau o reducere a inflației anul viitor la 3%. Cu o combinație nefavorabilă de factori, marea economie a lumii va fi mai aproape de stagflație, mai scriu cei de la Bloomberg.
3. Problemele Chinei
Dacă China va continua să urmeze o politică de toleranță zero față de coronavirus și nu va rezolva efectele severe ale crizei imobiliare, creșterea economică a Chinei ar putea încetini până la 3% anul viitor, mult sub așteptările de 5,7% creștere economică. Acest lucru va provoca un „efect de domino” în economia mondială și ar putea afecta chiar și politica Fed.
Citește și : Primul caz de infectare cu varianta Omicron, detectat în China
4. Instabilitate în Europa
Aici nu este vorba doar de conflictul din Ucraina, dar și de alegerile prezidențiale din Franța și Italia. Dacă euroscepticii vor câștiga în aceste economii cheie, costul împrumuturilor pentru ei va crește, iar economia Europie va fi mult mai aproape de o recesiune.
5. Creșterea prețurilor la alimente
O combinație între efectele Covid și problemele climatice a împins prețurile alimentelor la nivel mondial aproape de niveluri record și le-ar putea menține ridicate anul viitor.
Problema alimentară la nivel global este mai acută decât în criza primăverii arabe din 2011, în special în țări precum Sudan, Liban și Algeria. Aceasta înseamnă riscul unei noi instabilitati în macroregiune.
6. Colapsul piețelor emergente
Creșterea dobânzilor din SUA ar putea însemna o prăbușire a piețelor emergente. Ratele mai mari ale dobânzii în SUA stimulează de obicei dolarul și declanșează ieșiri de capital, și uneori crize valutare, în economiile în curs de dezvoltare. În 2013 și 2018, țări ca Argentina, Africa de Sud sau Turcia au avut cel mai mult de suferit, în urma unor situații similare.
Citește AICI tot articolul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...