Cancelarului Merz aruncă frâna pe geam: 1.000 de miliarde de euro pentru armată și infrastructură

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Friedrich Merz
Friedrich Merz
Parlamentul Germaniei aprobă planul de investiții de 1.000 de miliarde de euro propus de Friedrich Merz, bani care vor merge în apărare și infrastructură, notează Financial Times.

Cancelarul desemnat deschide calea pentru modernizarea armatei și a infrastructurii, într-o mișcare care promite să schimbe radical politica fiscală a Germaniei

Parlamentul Germaniei a aprobat marți, în cadrul unei sesiuni extraordinare, planul ambițios de cheltuieli publice în valoare de 1.000 de miliarde de euro propus de Friedrich Merz, cancelarul desemnat. Decizia deschide drumul către una dintre cele mai importante revizuiri ale politicii fiscale a țării din ultimele decenii, având ca scop revitalizarea economiei și consolidarea capacităților de apărare.

Planul, susținut de 513 parlamentari — peste pragul de două treimi necesar modificării Constituției —, prevede relaxarea celebrei „frâne a datoriei” (debt brake) și permite împrumuturi nelimitate pentru finanțarea apărării, alături de un fond separat de 500 de miliarde de euro, destinat modernizării infrastructurii: spitale, școli, drumuri și rețele energetice.

Germania schimbă paradigma fiscală

Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin Democrate (CDU), a justificat această schimbare de direcție prin deteriorarea rapidă a relației transatlantice și amenințarea tot mai mare venită din partea Rusiei. Merz, care anterior a susținut politicile bugetare stricte și echilibrate, a declarat că Germania trebuie să-și asume un rol de lider în apărarea Europei, având în vedere „indiferența” manifestată de președintele american Donald Trump față de soarta continentului european.

„Decizia pe care o luăm astăzi cu privire la capacitatea de apărare a țării noastre reprezintă primul pas major către o nouă comunitate europeană de apărare”, a afirmat Merz în plenul Bundestagului, înaintea votului.

El a adăugat că acest plan combină „restabilirea capacității de apărare cu modernizarea infrastructurii”, făcând aluzie la faptul că Germania se află în fața unei transformări istorice comparabile cu semnarea Tratatului de la Roma din 1957, eveniment care a pus bazele Uniunii Europene.

O urgență legislativă înaintea schimbării de legislatură

Merz a convocat această sesiune de urgență a Bundestagului aflat pe final de mandat, întrucât noul Parlament ales luna trecută nu mai are majoritatea necesară pentru aprobarea acestor schimbări constituționale. Termenul actualei legislaturi expiră pe 25 martie.

Votul decisiv din Bundesrat, camera superioară a parlamentului german, urmează să aibă loc vineri, iar analiștii se așteaptă ca Bavaria și alte landuri cheie să susțină reformele.

Reacții pro și contra în Bundestag

Boris Pistorius, ministrul apărării din partea SPD, a susținut că Rusia reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa securității Europei”, justificând astfel urgența acestor investiții masive în Bundeswehr. „Nu vindem viitorul Germaniei, ci îl asigurăm”, a declarat el, respingând criticile legate de povara datoriei.

De partea cealaltă, Alternativa pentru Germania (AfD) și Die Linke au criticat vehement planul, acuzându-l pe Merz că ignoră moștenirea mentorului său, Wolfgang Schäuble, cunoscut pentru disciplina fiscală strictă. Tino Chrupalla, copreședinte AfD, l-a întrebat retoric pe Merz: „Ce mai reprezentați, domnule Merz, dacă renunțați la principiile CDU?”

Verzii, parte a coaliției care îl sprijină pe Merz, și-au exprimat sprijinul după negocieri intense. Co-lidera formațiunii, Franziska Brantner, a avertizat că vor monitoriza îndeaproape cheltuielile pentru a garanta că banii vor fi alocați responsabil, inclusiv pentru securitatea energetică și pentru sprijinirea Ucrainei.

„Domnule Merz, acesta poate fi momentul dumneavoastră Adenauer”, a spus Brantner, referindu-se la cancelarul postbelic care a fondat Comunitatea Economică Europeană. „Germania este o mare putere. Faceți ceva cu asta.”

Detalii ale planului Merz

Apărare: Investiții estimate la peste 400 de miliarde de euro pentru modernizarea forțelor armate germane.

Infrastructură: Un fond separat de 500 de miliarde de euro pe 12 ani destinat modernizării spitalelor, școlilor, drumurilor și rețelelor de energie.

Modificări constituționale: Excluderea cheltuielilor pentru apărare de la regula „frânei datoriei”, care limita până acum deficitul structural al guvernului federal la 0,35% din PIB.

Reforme fiscale pentru landuri: Relaxarea restricțiilor privind împrumuturile pentru cele 16 state federale ale Germaniei.

Un nou capitol pentru Germania și Europa?

Planul Merz marchează sfârșitul unei epoci de austeritate bugetară în Germania și promite revitalizarea economiei europene prin investiții masive. În același timp, el deschide calea către o Europă mai independentă de umbrela de securitate americană, în contextul relațiilor transatlantice tot mai tensionate.

Criticii avertizează însă că povara datoriei va afecta generațiile viitoare, în timp ce susținătorii consideră că este un pas necesar pentru consolidarea rolului Germaniei ca lider al Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel