Potrivit constructorilor săi, este cea mai mare navă de croazieră din lume. Icon of the Seas a prins contur și viață pe șantierul naval din Turku, în Finlanda, deși mulți au vorbit despre această navă ca despre o monstruozitate anti-ecologică. Pachebotul, comandat de compania de transport maritim Royal Caribbean, arată ca un orășel, cu cele șapte piscine, parc, magazinele și... patinoar.
Cu un tonaj brut de 250.800 de tone, de cinci ori mai mare decât Titanic, poate transporta aproape 10.000 de persoane (inclusiv 7.600 de pasageri), urmând ca prima sa cursă să pornească din Miami, cu destinația Caraibe. „Până în momentul de față, această navă este, conform informațiilor noastre, cea mai mare navă de croazieră din lume”, a declarat Tim Meyer, CEO al constructorului de nave Meyer Turku.
În timp ce unii critică această structură colosală pentru amprenta ei de carbon, alții se minunează de ingineria sofisticată a acestei destinații turistice plutitoare. O particularitate a noii nave, a cărei construcție a început în 2021: cupola sa gigantică de sticlă care îi acoperă prova.
31,5 milioane de pasageri
Sectorul croazierelor de agrement își revine încet după pandemia de coronavirus, mai ales că turiștii sunt dornici de asemenea aventuri pe mare, mai ales la bordul unui asemenea vas. Potrivit Asociației Internaționale Cruise Lines, anul acesta, numărul de pasageri va depăși nivelurile înregistrate înainte de pandemie, cu 31,5 milioane de persoane. „Piața revine puternică”, notează Tim Meyer.
Alte două nave de dimensiuni similare se află în carnetul de comenzi al lui Meyer Turku. „În ultimul deceniu, am observat că navele de croazieră au devenit mai mari”, notează Alexis Papathanassis, profesor de management al croazierelor la Universitatea de Științe Aplicate din Bremerhaven, Germania. El subliniază din punct de vedere economic, avantajele unor astfel de nave sunt mai mult decât evidente, pentru că reduc costurile prin realizarea de economii de scară.
„Mai mare ca niciodată”
Dacă am urma o logică descrescătoare, „cu siguranță am construi nave de croazieră mai mari, dar în număr mai mic”, spune Constance Dijkstra, specialist în transport maritim în cadrul ONG-ului Transport & Environment (T&E). "Dar asta nu se întâmplă. Vedem din ce în ce mai multe nave și sunt mai mari ca niciodată", a spus ea. Și, chiar dacă navele maritime moderne iau măsuri pentru a atenua emisiile prin tehnologie – „Icon of the Seas” funcționează cu gaz natural lichefiat (GNL).
Acest gaz emite mai puțin decât combustibilii marini tradiționali, dar „are consecințe dramatice asupra climei din cauza scurgerilor de metan” pe care le provoacă, avertizează Constance Dijkstra.Alte provocări mai apar odată cu apariția acestor bărci XXL, cum ar fi supraaglomerarea porturilor și lipsa infrastructurii pentru a gestiona aglomerația. Și în încercarea de a-și crește capacitatea de pasageri, liniile de croazieră tind să reducă numărul echipajului. Aceasta poate fi o problemă, mai ales în situații de urgență. „Este mai dificil să se asigure evacuarea pe nave mari”, se îngrijorează Alexis Papathanassis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...