Viitoarea SUPERPUTERE a lumii! Ce țară e FAVORITĂ
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Viitoarea SUPERPUTERE a lumii! Ce țară e FAVORITĂ
Viitoarea SUPERPUTERE a lumii! Ce țară e FAVORITĂ
Elementele de pământuri rare sunt un grup de metale care reprezintă ingrediente esențiale pentru o economie mai ecologică, iar localizarea rezervelor pentru minerit este din ce în ce mai importantă și mai valoroasă.

Ce sunt metalele de pământuri rare?

ETR, numite și metale de pământuri rare, oxizi de pământuri rare sau lantanide, sunt un set de 17 metale grele moi, albe și argintii.

Cele 17 elemente de pământuri rare sunt: lantan (La), ceriu (Ce), praseodim (Pr), neodim (Nd), promiu (Pm), samariu (Sm), europiu (Eu), gadoliniu (Gd), terbiu (Tb), disprosiu (Dy), holmiu (Ho), erbiu (Er), tuliu (Tm), itterbiu (Yb), lutețiu (Lu), scandiu (Sc) și ytriu (Y).

Scandiul și ytriul nu fac parte din familia lantanidelor, dar utilizatorii finali le includ pentru că se găsesc în aceleași depozite minerale ca și lantanidele și au proprietăți chimice similare.

Cele mai multe elemente de pământuri rare sunt utilizate ca catalizatori și magneți în tehnologiile tradiționale și cu emisii reduse de carbon. Alte utilizări importante ale elementelor de pământuri rare se regăsesc în producția de aliaje metalice speciale, sticlă și produse electronice de înaltă performanță.

Iarna îşi intră în drepturi. Alertă cod galben de ninsori şi viscol în 10 judeţe

Aliajele de neodim (Nd) și samariu (Sm) pot fi utilizate pentru a crea magneți puternici care rezistă la temperaturi ridicate, ceea ce le face ideale pentru o mare varietate de aplicații electronice și de apărare esențiale pentru misiuni critice.

CELE MAI MARI REZERVE SUNT CONCENTRATE ÎN CHINA

Din păcate pentru americani, China se află în fruntea listei atât în ceea ce privește exploatarea minieră, cât și rezervele de metale rare. Chinezii dețin 44 de milioane de tone și extrag 140.000 de tone anual.

Vietnamul și Brazilia se situează pe pozițiile a doua și a treia, cu rezerve de 22 de milioane de tone, respectiv 21 de milioane de tone. Exploatarea acestor resurse este, însă, puțin dezvoltată- doar 1.000 de tone pe an pentru ambele țări.

Statele Unite au rezerve de numai 1,5 milioane de tone, așa că depind în mare măsură de importurile din China.

În industria metalelor rare, dominația Chinei nu a fost întâmplătoare. Anii de cercetare și politica industrială au ajutat națiunea să își dezvolte o poziție superioară pe piață, iar acum țara are capacitatea de a controla producția și disponibilitatea globală a acestor metale valoroase.

Acest control strict al aprovizionării cu aceste metale importante a determinat lumea să caute propriile surse de aprovizionare. Odată cu începerea operațiunilor miniere în alte țări, cota Chinei din producția mondială a scăzut de la 92% în 2010 la 58%< în 2020. Cu toate acestea, China are un punct de sprijin puternic în lanțul de aprovizionare și a produs 85% din pământurile rare rafinate din lume în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel