Viitorul telecomunicațiilor din România. Cum implementează țara noastră rețeaua 5G. Răspunsul lui Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Achilleas Kanaris
Achilleas Kanaris
EXCLUSIV
Invitatul ultimei ediții a interviurilor DCNews este CEO-ul Vodafone România, Achilleas Kanaris. Acesta a atins o varietate de subiecte de interes precum implementarea rețelei 5G, investițiile companiei, dacă cartela prepaid ar trebui acordată pe baza unei cărți de intentitate și multe altele.

În prima parte a discuțiilor, gazda lui Bogdan Chirieac a făcut o scurtă trecere în revistă asupra felului în care au evoluat lucrurile în România privind generațiile de rețele de telefonie și la ce ar trebui să ne așteptăm de la aceste schimbări. Totuși, acesta a menționat că cei care preferă 2G sau 3G vor avea parte de o tranziție înspre tehnologiile mai noi.

„Nu ar trebui să vă faceți griji cu noi pentru că în general există o migrație de la tehnologiile de generație mai veche la cele noi. Și din cauza spectrului, adică a frecvențelor pe care le cumpărăm de la ANCOM, prin care practic operăm rețeaua, nu vorbim de resurse nelimitate.

Acestea sunt limitate și atunci trebuie să facem alegeri de a împinge frecvențele de la tehnologiile de generație mai veche la cele de generație nouă. Și asta în cazul nostru se întâmplă pe 3G, așa că toate frecvențele pe care le folosim pentru 3G în cele din urmă vor fi, și încep deja să fie, migrate pe 4G și 5G. Și eventual vom închide în cele din urmă complet rețeaua noastră 3G”, a mai comentat Achilleas Kanaris.

Surpriza vine însă când ne uităm la datele implementării tehnologiei de vârf pentru larg consum din telecomunicații, apreciază șeful Vodafone România. Anume că tehnologia cunoscută ca 5G este una premergătoare, pe care o parte din țările SUA  sau în China au fost implementate deja.

”UE a rămas practic în urmă. Adică ultimele statistici indică faptul că în China și SUA penetrarea 5G-ului real este probabil de peste 60%, să zicem 65%. În Europa, media probabil este la jumătate. Și în special în România media este sub 10%. Deci suntem cu adevărat mult în urmă.

Operatorii de astăzi din România folosesc o tehnologie care permite să implementeze 5G folosind infrastructura 4G, pentru a explica foarte simplu.”

Urmăriți emisiunea în continuare la linkul atașat mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel