Vin vremuri și mai grele. Mircea Coșea: La vară, ”românii nu vor mai avea bani”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nu este o previziune, este concluzia a ceea ce se întâmplă sau mai bine zis a ceea ce nu se întâmplă
Nu este o previziune, este concluzia a ceea ce se întâmplă sau mai bine zis a ceea ce nu se întâmplă
România a intrat într-un fel de cod roșu al inflației, a cărei rată anuală a ajuns la aproape 14%, în condițiile în care prețurile la produsele nealimentare și alimentare au explodat, practic. Numai la cartofi s-a înregistrat un salt de peste 42%, iar la ulei de mai bine de 30%. În acest context, profesorul Mircea Coșea a tras un semnal de alarmă. 

Economistul subliniază că, ”dacă luăm în calcul produsele de bază, cele consumate de români în fiecare zi, nu tot coșul de produse la care se calculează inflația, o să constatăm că este deja foarte mare. Este peste 20% la alimentele de bază. 

Nu m-aș aventura să spun că vom muri de foame, dar consumul va avea o scădere brusc. Și va începe chiar din această lună, iar în lunile de vară, adică în iunie-iulie, vom avea o criză de lichiditate, adică populația nu va mai avea bani să cumpere mărfuri, pentru că, la nivelul acesta de creștere a prețurilor și în condițiile în care nu cresc veniturile, nici salariile, nici pensiile, banii se vor micșora”, a avertizat profesorul Coșea.

Sărăcie europeană

Potrivit spuselor sale, ”anumite categorii, privilegiate, care fac fel de fel de afaceri cu bugetul statului vor continua, firește, să plece în vacanță cine știe unde, să își cumpere mașini scumpe, dar aproximativ 80% din populația României, conform datelor oficiale furnizate încă de acum o lună, trăiește la un nivel acceptabil al așa-numitei sărăcii europene, adică abia reziști de la o lună la alta. 

Vom intra într-o criză foarte profundă. Mă mir că, în afara de Banca Națională, care încearcă, dar cu efecte discutabile, să mai stopeze inflația prin dobânzi, mă mir că până la această dată Guvernul nu vine cu un set de măsuri economice care să încerce să reducă inflația la raft. 

Asta ce înseamnă? Înseamnă să lucreze în domeniul energiei, plafonarea pe un an nu a rezolvat problema, doar a amânat-o. Trebuie să avem pe piață din ce în ce mai multe mărfuri românești, prelucrate în țară, să putem elimina importurile. Se pot face lucruri în lunile care vin, dar dacă nu vom face, s-ar putea ca, într-adevăr, unele categorii ale populației să ajungă să sufere de foame”, a explicat Mircea Coșea.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash

pixel