Virgil Popescu: Din această toamnă vom avea gaz din Marea Neagră

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Românii sunt în dilemă. Există două informații cu privire la extragerea gazului din Marea Neagra, iar Virgil Popescu a explicat care este situaţia.

"Pe de o parte ni se spune că de legea asta depinde începerea exploatării gazului din subsolul Mării Negre. Primul gaz din Marea Neagră urmând să intre în conductele noastre la sfârșitul anului 2026 și un alt set de informații ne spune că începând din această vară-toamnă vom avea gaz din Marea Neagră. Care depinde de legea offshore.

Începutul lui 2027 primele gaze din Marea Neagră

Există mai multe perimetre în Marea Neagră. Cel mai mare perimetru este acel perimetrul NeptunDeep, adânc, acolo este consorțiul OMV-Petrom, Romgaz, după ce Romgaz a achiziționat partea explorării, pe acel perimetru vorbim, va trebui luată decizia de investiție, iar decizia de investiție în acel perimetru nu s-a luat și a fost blocată, tocmai pentru că nu am avut o lege offshore care să permită investitorilor să ia această decizie. Investitorii pot lua decizia de investiție și după sfârșitul lui 2026, începutul lui 2027 primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetrul Neptun Deep.

Black Sea Oil&Gas

În paralel există o altă companie, Black Sea Oil&Gas care a luat riscând în urmă cu doi ani de zile decizia de investiție, a făcut lucrările, noi le-am recepționat, în paralel văzând că nu se modifică legea offshore și așteptăm de la Guvern, au introdus o acțiune deocamdată la stadiu de mediere, o acțiune pentru faptul că au luat decizia investiției și că legea nu le permite o acțiune în instanță, care spuneau că legea existentă este în contradicție cu acordul petrolier.

Lege offshore

Deci ambele informații sunt perfect adevărate. Una, că avem nevoie de o lege offshore pentru investițiile în Neptun Deep și cel mai mare perimetru ca să putem deveni practic independenți, pentru că atunci când scoatem gazele din Neptun pot produce mai mult decât consumăm și vom deveni independenți pe resursa gaz natural energetică și furnizor de securitate regională.", a declarat Virgil Popescu, la Digi24.

Această pungă mare este cea care începe în 2026 și se bănuiește că din ea vom putea să scoatem gaz 15 ani. Iar punga mică, cea care începe acum în iunie vom putea să scoatem gaz din ea 10 ani.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
Foto ilustrativ: Freepik.com
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik

pixel