Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Pe de o parte ni se spune că de legea asta depinde începerea exploatării gazului din subsolul Mării Negre. Primul gaz din Marea Neagră urmând să intre în conductele noastre la sfârșitul anului 2026 și un alt set de informații ne spune că începând din această vară-toamnă vom avea gaz din Marea Neagră. Care depinde de legea offshore.
Există mai multe perimetre în Marea Neagră. Cel mai mare perimetru este acel perimetrul NeptunDeep, adânc, acolo este consorțiul OMV-Petrom, Romgaz, după ce Romgaz a achiziționat partea explorării, pe acel perimetru vorbim, va trebui luată decizia de investiție, iar decizia de investiție în acel perimetru nu s-a luat și a fost blocată, tocmai pentru că nu am avut o lege offshore care să permită investitorilor să ia această decizie. Investitorii pot lua decizia de investiție și după sfârșitul lui 2026, începutul lui 2027 primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetrul Neptun Deep.
În paralel există o altă companie, Black Sea Oil&Gas care a luat riscând în urmă cu doi ani de zile decizia de investiție, a făcut lucrările, noi le-am recepționat, în paralel văzând că nu se modifică legea offshore și așteptăm de la Guvern, au introdus o acțiune deocamdată la stadiu de mediere, o acțiune pentru faptul că au luat decizia investiției și că legea nu le permite o acțiune în instanță, care spuneau că legea existentă este în contradicție cu acordul petrolier.
Deci ambele informații sunt perfect adevărate. Una, că avem nevoie de o lege offshore pentru investițiile în Neptun Deep și cel mai mare perimetru ca să putem deveni practic independenți, pentru că atunci când scoatem gazele din Neptun pot produce mai mult decât consumăm și vom deveni independenți pe resursa gaz natural energetică și furnizor de securitate regională.", a declarat Virgil Popescu, la Digi24.
Această pungă mare este cea care începe în 2026 și se bănuiește că din ea vom putea să scoatem gaz 15 ani. Iar punga mică, cea care începe acum în iunie vom putea să scoatem gaz din ea 10 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...