Virgil Popescu anunţă cum se va realiza reducerea consumului de energie în România: Nu vine nimeni să stingă becul în casele românilor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Declaraţiile pe propria răspundere pentru energie, eliminate. Virgil Popescu: Situația este în curs de rezolvare
Declaraţiile pe propria răspundere pentru energie, eliminate. Virgil Popescu: Situația este în curs de rezolvare
Virgil Popescu a explicat cum se va realiza reducerea consumului de energie în România. Ministrul i-a asigurat pe români că nu va veni nimeni la ei acasă pentru a le stinge becul sau televizorul.

Virgil Popescu îi linişteşte pe români şi anunţă că reducerea consumului de energie nu va afecta în niciun fel populaţia. Anunţul ministrului vine după ce Comisia Europeană a cerut ca toate statele membre să se conformeze cererii de reducere a consumului de energie.

”În regulament s-a ajuns la o reducere a consumului de 10% voluntară adica neobligativitatea statelor să aplice această reducere. Totodată a fost anunțată o reducere obligatorie de 5% pe orele de vârf. Atunci când transportatorul de sistem (Transelectrica) trebuie să stabilească orele din cursul unei luni în baza unor prognoze unde este consumul mare.

Reducerea nu se referă la persoane fizice. Nu este cazul ca cineva să vină să te pună să stingi lumina. Consumatorii noncasnici vor fi stimulați prin bonificații financiare pentru a face această reducere de 5%.

Transportatorul de sistem, în cazul nostru cei de la Transelectrica, împreună cu operatorul de piaţă, trebuie să stabilească orele din cursului unei zile, din cursul unei luni, pe baza unor prognoze şi estimări atunci unde este consumul mare, şi preţul energiei este mare. Nu se referă această reducere la persoane fizice. Deci nu e cazul că să vină cineva să te pună să stingi lumină sau să nu te mai uiţi la TV şi să opreşti practic alimentarea”, a spus ministrul Energiei într-un interviu pentru Stirile ProTv.

Ministrul Energiei a anunțat vineri, că reprezentanții statelor membre UE au ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență pentru prețurile ridicate la energie. Printre principalele măsuri se numără și demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

Aceste măsuri mai vizează, printre altele, „captarea” veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh, în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023, și utilizarea  cestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor.

România a obținut în cadrul negocierilor, garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute.

Apa caldă, oprită în București în 240 de blocuri din sectoarele 1, 3, 4 şi 5

În Capitală, sistemul centralizat de distribuţie a apei calde se confruntă în continuare cu avarii la reţele în sectoarele 1, 3, 4 şi 5. Potrivit aplicaţiei Termoalert, sunt afectate în total 240 de blocuri, cele mai multe în sectorul 4, în care apa caldă nu este furnizată de o săptămână. Cel mai apropiat termen de remediere a avariilor este ziua de astăzi, iar cel mai îndepărtat 6 octombrie, relatează Rador. 

Situație critică și la Termoenergetica. Datorii uriașe

Compania Municipală Termoenergetica a transmis în urmă cu câteva săptămâni Primăriei Capitalei, dar şi Consiliului General o adresă în care atrage atenţia asupra datoriilor de 800 de milioane de lei pe care PMB le-a acumulat.

Directorul general al companiei, Claudiu Creţu, a declarat că din această datorie, 300 de milioane de lei reprezintă facturi curente.

"Este o adresă care a fost transmisă către Primărie, către ministere, către consilierii generali, astfel încât să atragem atenţia la situaţia financiară critică în care se găseşte Compania Municipală Termoenergetica şi la faptul că este nevoie de soluţii urgente, mai ales că ne apropiem de luna octombrie, când va trebui să dăm drumul la căldură, să reluăm furnizarea de încălzire în oraş. (...) Obligaţia noastră a fost de a informa Consiliul General, pentru că el este acţionarul acestei companii", a precizat Claudiu Creţu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

Putin vrea o bursă a cerearelor pentru BRICS

Președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat guvernului...

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel