Virgil Popescu: Noile plafoane: 0,80 bani/kWh pentru energie electrică şi 0,31 bani/kWh pentru gaze

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la alocări pentru plata „bugetarilor”
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la alocări pentru plata „bugetarilor”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat marţi că Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale, care vor însemna 0,80 bani/kWh pentru energie electrică şi 0,31 bani/kWh pentru gaze, de la 1 februarie.

"Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 0,80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 0,37 bani pe kW la 0,31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru, consumă 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi, practic, vor plăti 0,68 de bani pentru energia electrică şi circa 0,22 de bani pentru gazele naturale - aici vorbim de toate taxele incluse", a arătat el într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Ciucă: Guvernul va aproba un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electriceși gazelor naturale

Ministrul a menţionat că va exista "o plajă foarte mare" de consumatori non-casnici pentru care preţul va fi plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 0,37 de bani pe kW la gazele naturale. Astfel, schema a fost lărgită, dincolo de instituţii de învăţământ sau ONG-uri, "pentru, practic, aproape toţi consumatorii non-casnici", cu excepţia marilor consumatori de energie electrică, care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană.

"O schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii în Comisia Europeană să reînnoim această schemă. CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat, pentru că în această Lege 259, de aprobare a Ordonanţei, au o schemă de ajutor. Vă aduc aminte că CET-urile sunt sprijinite de la Guvern, prin această schemă de ajutor, prin această lege, cu jumătate din diferenţa între preţul gazului natural şi preţul de referinţă de 250 de lei, şi nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică, evident, pentru energia consumată, autoconsumată sau gazul natural pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau a altui combustibil", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel