Viscolul a închis mai multe drumuri naționale și a lăsat fără electricitate 30 de mii de locuințe
Autor: DCBusiness Team | 29 ian 2023, 13:50
Viscolul a închis mai multe drumuri
Viscolul a închis mai multe drumuri
Zăpada căzută în ultimele 24 de ore cât și viscolul a afectat circulația pe mai multe drumuri iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mai mult localități.

În acestă dimineață 7 drumuri naționale erau închise din cauza zăpezii iar peste 30 de mii de locuinţe din 122 de localităţi au rămas fără energie electrică.

În sud-estul țării noaptea trecută a continuat să viscoleze iar în unele părți continuă să ningă puternic.

În județele Buzău şi Vrancea, în special pe DN 2 şi pe şoselele de legătură dintre localităţi situația este cea mai dificilă.

Nici în județele Brăila și Galați lucrurile nu stau mai bine, aici fiind închise mai multe drumuri sau circulația a fost restricționată.

Peste 30 de mii de locuinţe din 122 de localităţi au rămas fără energie electrică din cauza copacilor care au căzut peste cablurile de electricice. Problemele cele mai mari sunt în judeţele Argeș, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova și Vrancea.

Intervenții ale IGSU

În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente şi vânt puternic, în ultimele 24 de ore (28 ianuarie, ora 07 - 29 ianuarie, ora 07), s-au înregistrat efecte în 123 localităţi din 18 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CL, CT, DB, DJ, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti.

Pompierii împreună cu celelalte structuri şi autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, pentru degajarea a 83 copaci şi 15 stâlpi de electricitate, fiind avariate 24 autoturisme, 1 anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe, cât şi pentru evacuarea apei din 1 beci, 1 stradă şi 1 drum judeţean (DJ 713/DJ).

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele puternic impactate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:

- starea de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;

- asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea;

- convocarea şedinţelor extraordinare la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Vrancea şi Buzău;

- activarea Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, prin operaţionalizarea Grupelor Operative la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de Urgenţă din 6 judeţe (AG, BR, BZ, DB, PH, VN);

- creşterea capacităţii operaţionale la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Buzău şi Vrancea. Reamintim că pentru prevenirea situaţiilor care să pună în pericol cetăţenii, în cursul zilei de ieri au fost transmise trei mesaje de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert, în judeţele Buzău şi Vrancea.

Pentru activarea rapidă a acţiunilor de răspuns la situaţiile de urgenţă înregistrate, respectiv de gestionare a efectelor generate de fenomenele meteo periculoase, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decretat ieri starea de alertă pentru judeţul Vrancea.

Misiuni de salvare relevante

În judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, pompierii salvatori au acţionat pentru preluarea a 4 gravide, blocate în autoturisme şi transportarea acestora, în condiţii de siguranţă, la cele mai apropiate unităţi sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate, precum şi pentru preluarea altor 2 persoane care necesitau dializă.

În ceea ce priveşte traficul rutier, 9 drumuri naţionale şi 44 drumuri judeţene sunt blocate din cauza zăpezii.

La acest moment se intervine în judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Tulcea, Vaslui şi Vrancea pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi deblocarea autovehiculelor rămase blocate în zăpadă.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică se înregistrează întreruperi în 122 localităţi din 7 judeţe (AG, BR, BZ, DB, GL, PH şi VN) fiind afectaţi 29.389 consumatori, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi revenirea la starea de normalitate.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase, au intervenit forţe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţişti, jandarmi), ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi personal specializat din cadrul Administraţiei Drumurilor.

Având în vedere că mai multe judeţe din SE şi E ţării se află sub atenţionare meteorologică până astăzi la ora 10.00, situaţia este în dinamică, iar evoluţia acesteia va fi atent monitorizată pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun, astfel încât situaţiile de urgenţă înregistrate să fie gestionate în mod eficient.

Urmăriţi recomandările transmise de autorităţi şi informaţi-vă asupra măsurilor şi a modului de comportare în situaţii de urgenţă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe