Livrările vaccinului anti-COVID19 fabricat de compania Johnson & Johnson către statele membre ale Uniunii Europene au început să se desfășoare mai devreme decât era de așteptat, pentru a spori eforturile de vaccinare ale continentului.
Compania va livra Uniunii Europene 55 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie.
Cât de sigur și eficient este vaccinul de la Johnson & Johnson, Jenssen
Din cele 40.000 de persoane care au participat la teste și care au fost imunizate cu vaccinul Jenssen niciuna nu a decedat din cauza COVID-19, față de 7 din grupul care a primit placebo.
În general, vaccinul a prevenit forme de COVID-19 de la moderate până la severe cu 66,1 % la 28 de zile după vaccinare, dar acesta a crescut la 85,4 la sută, în cazul formelor severe.
Ceea ce este extraordinar la acest vaccin a fost faptul că rezultatele bune împotriva formelor severe s-au menținut atât la tulpinile din Africa de Sud cât și la cea braziliană.
În ceea ce privește siguranța, o analiză a 44.000 de persoane a arătat că a fost în general bine tolerat, cu efecte secundare tipice, cum ar fi durerea la locul injectării, durerea de cap, oboseala și durerile musculare.
La sfârșitul lunii februarie, gigantul farmaceutic din SUA a spus că a fost raportat cel puțin un caz de anafilaxie (reacție alergică severă) - și astfel de reacții au fost înregistrate și pentru alte vaccinuri COVID-19, dar în cazuri rare.
Citește și: Află când începe vaccinarea anti-COVID pentru copiii cu vârste între 12 şi 15 ani
Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au sfătuit oamenii să nu se vaccineze cu Johnson & Johnson dacă au antecedente de reacții alergice severe.
Cum se compară cu alte vaccinuri autorizate
Vaccinurile pe bază de ARN Pfizer și Moderna s-au dovedit a avea eficacități de aproximativ 95 la sută împotriva tuturor formelor de COVID-19 - dar este încă greu să se facă o comparație directă.
Asta pentru că studiile lor clinice au avut loc înainte ca variantele mai noi, dintre care unele s-au dovedit a fi mai puțin sensibile la vaccinurile actuale, să fie bine stabilite.
Vaccinurile cu ARN probabil au încă un avantaj, dar vaccinul J&J aduce avantaje logistice importante.
Necesită o singură doză și poate fi păstrat pe termen lung în frigidere, neffind necesar vreun congelator, fapt important în special pentru țările în curs de dezvoltare.
Ce tehnologie folosește
Vaccinul J&J folosește un adenovirus al banalelor răceli, care a fost modificat genetic astfel încât să nu se poată replica, pentru a transporta gena pentru o parte cheie a coronavirusului, respectiv pentru proteina spike.
Vaccinul oferă instrucțiunile pentru ca sistemul nostru imunitar să dezvolte anticorpi împotriva SARS-CoV-2, împiedicând virusul să invadeze celulele.
În afară de anticorpi, vaccinul provoacă și producerea de celule T imune, care ucid celulele infectate și ajută la producerea mai multor anticorpi.
Vaccinul lui J & J este cunoscut sub numele de „vaccin vector adenovirus”, iar compania a produs anterior un vaccin Ebola aprobat de Uniunea Europeană folosind aceeași tehnologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...