Vouchere de vacanţă. Nu faceți această greșeală. Amenda este usturătoare
Autor: DCBusiness Team | 19 aug 2022, 14:36
Trebuie să știți acest lucru
Trebuie să știți acest lucru
Amenzile pot ajunge la 30.000 de lei. Este adevărat, nimeni nu a fost, până acum, constrâns să scoată bani din buzunar.

Prevederea se regăsește în actele normative care stabilesc condițiile de utilizare a acestor vouchere de vacanță acordată bugetarilor, dar și angajaților din mediul privat, dacă, firește, firmele își permit așa ceva. Concret, românii vând voucherele de vacanță pe internet, deşi autorităţile şi avocaţii avertizează că riscă amenzi de aproape 30.000 de lei. E drept, nimeni nu a fost amendat până acum.

Se pare că vânzarea voucherelor de vacanță a devenit o nouă sursă de venit pentru românii care beneficiază de acest ajutor financiar. Deși e ilegal, zeci de persoane își dau tichetele pe internet, în schimbul unor sume de bani, plătite în numerar. Chiar și hotelierii ignoră riscurile și se fac că nu observă că turișii vin cu vouchere de la alte persoane. Ministerul Turismului va începe controale amănunțite în următoarea perioadă, iar cei prinși că încalcă legea, vor plăti. 

Imaginația românuli nu cunoaște margini

Astfel de practici sunt frecvente, deși cei care își vând voucherele riscă să aibă de plătit o amendă uriașă: 26.600 de lei. Pentru angajații hotelurilor, sancțiunea maximă e la jumătate, relatează RealitateaTV.

„Imaginația românului nu cunoaște margini. Pe lângă amendă, riscă cu licența respectivă. Avem o situație din care nu câștigă nimeni, toată lumea pierde. Chiar dacă mai multe persoane merg pe aceeași valoare a unui voucher, obligatoriu între ele trebuie să fie și titularul”, spune Dumitru Luca, președinte ANAT.

Tichetele de vacanţă sunt soluţia unor concedii mai ieftine pentru milioane de bugetari români. Avalanşa creşterii preţurilor pe plan intern i-a alungat însă pe aceştia la vecinii bulgari sau pe plajele frumoase din Grecia, astfel că mulţi dintre ei au recurs la vânzarea acestora pe internet, deşi legea interzice clar acest lucru.

Nu cât este nevoie

Amenda de aproape 30.000 de lei nu îi sperie pe unii bugetari care, în loc să meargă în vacanță cu voucherele primite de la stat, aleg să le vândă. De multe ori chiar mai ieftin decât valoarea tichetului. Și deși mulți hotelieri își dau seama că persoana care vine cu voucherele la cazare nu este titularul, au găsit o alternativă pentru a evita legea.

„La început tichetele de vacanță se emiteau pe hârtie. Mai puteau încerca câte unii să le folosească pe alt nume. Acum nu se mai poate. Există carduri personale, e ca un card bancar și plata se face cu cititoarele de la POS într-un mod destul de securizat. Destul de, dar nu cât ar fi nevoie. Nici cardurile nu reuşesc să oprească traficul de tichete de vacanţă”, spune Adrian Voican, vicepreședinte ANAT pentru Observator.

Vouchere de vacanţă 2022 nu doar pentru bugetari! Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat, din bugetul public.

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

Citește și Valoarea acestor tichete ar putea crește cu 50 de lei. Avem documentul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Crossuri externe