Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Prevederea se regăsește în actele normative care stabilesc condițiile de utilizare a acestor vouchere de vacanță acordată bugetarilor, dar și angajaților din mediul privat, dacă, firește, firmele își permit așa ceva. Concret, românii vând voucherele de vacanță pe internet, deşi autorităţile şi avocaţii avertizează că riscă amenzi de aproape 30.000 de lei. E drept, nimeni nu a fost amendat până acum.
Se pare că vânzarea voucherelor de vacanță a devenit o nouă sursă de venit pentru românii care beneficiază de acest ajutor financiar. Deși e ilegal, zeci de persoane își dau tichetele pe internet, în schimbul unor sume de bani, plătite în numerar. Chiar și hotelierii ignoră riscurile și se fac că nu observă că turișii vin cu vouchere de la alte persoane. Ministerul Turismului va începe controale amănunțite în următoarea perioadă, iar cei prinși că încalcă legea, vor plăti.
Imaginația românuli nu cunoaște margini
Astfel de practici sunt frecvente, deși cei care își vând voucherele riscă să aibă de plătit o amendă uriașă: 26.600 de lei. Pentru angajații hotelurilor, sancțiunea maximă e la jumătate, relatează RealitateaTV.
„Imaginația românului nu cunoaște margini. Pe lângă amendă, riscă cu licența respectivă. Avem o situație din care nu câștigă nimeni, toată lumea pierde. Chiar dacă mai multe persoane merg pe aceeași valoare a unui voucher, obligatoriu între ele trebuie să fie și titularul”, spune Dumitru Luca, președinte ANAT.
Tichetele de vacanţă sunt soluţia unor concedii mai ieftine pentru milioane de bugetari români. Avalanşa creşterii preţurilor pe plan intern i-a alungat însă pe aceştia la vecinii bulgari sau pe plajele frumoase din Grecia, astfel că mulţi dintre ei au recurs la vânzarea acestora pe internet, deşi legea interzice clar acest lucru.
Nu cât este nevoie
Amenda de aproape 30.000 de lei nu îi sperie pe unii bugetari care, în loc să meargă în vacanță cu voucherele primite de la stat, aleg să le vândă. De multe ori chiar mai ieftin decât valoarea tichetului. Și deși mulți hotelieri își dau seama că persoana care vine cu voucherele la cazare nu este titularul, au găsit o alternativă pentru a evita legea.
„La început tichetele de vacanță se emiteau pe hârtie. Mai puteau încerca câte unii să le folosească pe alt nume. Acum nu se mai poate. Există carduri personale, e ca un card bancar și plata se face cu cititoarele de la POS într-un mod destul de securizat. Destul de, dar nu cât ar fi nevoie. Nici cardurile nu reuşesc să oprească traficul de tichete de vacanţă”, spune Adrian Voican, vicepreședinte ANAT pentru Observator.
Vouchere de vacanţă 2022 nu doar pentru bugetari! Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat, din bugetul public.
Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.
Citește și Valoarea acestor tichete ar putea crește cu 50 de lei. Avem documentul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...