Vrei să dai LOVITURA? 5 TENDINȚE CRIPTO de urmărit în anul 2022

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Foto: Freepick / master1305
Foto: Freepick / master1305
Anul 2021 a fost un an de creșteri memorabile pentru criptoactive.

Toți am văzut piața făcând un salt uriaș spre maturitate când au luat avânt tokenurile nefungibile (NFT) și metaversul, iar instituțiile de reglementare s-au confruntat cu rolul tot mai mare al acestei clase de active în economia globală.

Criptoactivele nu sunt reglementate și sunt extrem de speculative. Nu există nicio protecție pentru consumator. Capital supus riscului, ne anunță etoro.com.

1. NFT-urile trec dincolo de JPEG-uri

Tokenurile nefungibile (NFT) au ajuns în 2021 în mainstream. Branduri de la Adidas la Budweiser și de la Pepsi la Warner Bros au emis propriile colecții, fanii sportului s-au repezit să cumpere cartonașe tokenizate pentru echipele lor de pe platforme precum Chiliz, iar casele de modă de lux, printre care Givenchy, au lansat tokenuri pentru exclusivitate.

Toate acestea au demonstrat potențialul revoluționar al NFT – care a fost declarat cuvântul anului de Collin’s Dictionary.

Acum, la trecerea în 2022, NFT-urile urmează să treacă dincolo de simplele JPEG-uri care se pot colecționa. NFL lucrează acum cu Polygon pentru a utiliza NFT-uri pentru bilete, TikTok a lansat videoclipuri în tendințe ca NFT-uri și o gamă largă de companii încep să utilizeze tokenuri unice pentru a genera schimbări radicale în modul de finanțare, licențiere și promovare a produselor.

2. Jocurile blockchain și boomul Metaverse

2021 a fost martor al unei generații mai tinere și mai rapide de blockchainuri precum Solana, care oferă performanțele ridicate necesare pentru jocurile sofisticate bazate pe blockchain.

Între timp, primele jocuri cripto au dat lovitura. Axie Infinity a atras aproape 2 milioane de utilizatori zilnic cu mecanisme de tip play-to-earn (joacă să câștigi) și investiții în proiecte de metaverse din toate părțile: Facebook s-a rebranduit ca Meta iar giganții tehnologici Microsoft și Amazon au făcut mișcări timide, în timp ce investitorii de risc au băgat miliarde pentru a face din metaverse o realitate.

HBO Max în România din martie. Cât va costa abonamentul

Pentru 2022, acest sector al pieței e gata să intre în mainstream. Tot ce mai trebuie este un catalizator sub forma unui joc de calitate sau a unei platforme sociale, care să poată atrage o audiență largă, formată nu doar din entuziaștii cripto.

3. Layer 2 e în centrul atenției

Popularitatea finanțelor descentralizate (DeFi) și a NFT-urilor a creat blocaje pe Ethereum iar acestea au împins taxele de rețea la maxime istorice.

Pe acest fundal, soluțiile de scalare de tip Layer 2, precum Polygon (MATIC) au cunoscut o creștere fabuloasă oferind viteze superioare și taxe mai mici fără a afecta descentralizarea sau securitatea.

Această tendință urmează să se accelereze în 2022, datorită noilor inovații criptografice – precum Optimistic Rollups și Zero-Knowledge Rollups – care sunt în sfârșit gata de acțiune, după ani de dezvoltare.

4. Plățile cripto au ajuns în mainstream

2021 a arătat că giganții din domeniul plăților văd criptomonedele nu ca pe o amenințare ci ca pe o oportunitate: Visa a lansat un serviciu de consultanță cripto, Mastercard a introdus suport pentru cripto și WhatsApp a început testarea plăților cripto prin portofelul Novi.

Guvernele au văzut și ele potențialul plăților cripto. El Salvador afirmă că economisește 400 milioane de dolari pe an din comisioane Western Union utilizând transferurile Bitcoin, iar un guvern paralel din Myanmar a adoptat Tether ca monedă oficială.

Aceste evenimente ar putea fi primele semne ale unei transformări globale ale plăților și transferurilor; una care probabil va lua avânt în 2022, pe măsură ce tot mai multe organizații realizează că banii pot fi schimbați instantaneu și ieftin – la fel de simplu ca trimiterea unui e-mail.

5. Mai multă monitorizare din partea instituțiilor de reglementare

Cu fostul profesor de blockchain Gary Gensler ca președinte la U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), autoritățile din întreaga lume se grăbesc să lanseze cadre de reglementare.

În SUA, instituțiile de reglementare discută despre un „sprint cripto” pentru a face rapid domeniul să se conformeze, iar dincolo de Atlantic, cadrul de reglementare propus de Uniunea Europeană – Markets in Crypto Assets (MiCA) – urmează să devină lege.

Aceasta înseamnă că vom avea mai multă supraveghere ca niciodată pentru ecosistemul de active digitale, dar dacă ne luăm după semnalele transmise de aprobarea mai multor ETF-uri Bitcoin în lume și de recentele audieri din congresul SUA, 2022 poate fi anul în care autoritățile vor accepta cu precauție criptoactivele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel