Vremuri grele pentru producătorii europeni de sateliți
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Principalii jucători europeni de pe piața sateliților suferă în special de pe urma concurenței SpaceX. Thales Alenia Space a anunțat deja eliminarea și redistribuirea a 1.300 de locuri de muncă.

Thales Alenia Space și Airbus își simt pozițiile vulnerabile pe piața lor istorică a sateliților de comunicații geostaționari, pe fondul dificultăților legate de dezvoltarea  de noi modele și dominația SpaceX. Thales a anunțat că va reduce și redistribui 1.300 locuri de muncă în cadrul grupului, din care 1.000 numai în Franța. 

Cu două săptămâni mai devreme, celălalt gigant european din sectorul sateliților, Airbus, a anunțat că a înregistrat o pierdere de 600 de milioane de euro în activitatea sa spațială. O branșă care reprezintă o cifră de afaceri în jur de 2 miliarde de euro, aproape la fel de mult ca Thales Alenia Space.

„Sectorul sateliților este sub presiune și traversează o perioadă de concurență extrem de puternică din partea altor jucători cu greutate, mai noi sau mai vechi”, a declarat președintele Grupului francez de industrii aeronautice și spațiale (Gifas), Guillaume Faury, tot el și patronul Airbus.

O nouă gamă de sateliți

Sectorul spațial beneficiază totuși de „perspective de creștere favorabile în majoritatea activităților sale”, în special în ceea ce privește observarea Pământului, explorarea și navigația, precum și telecomunicațiile și serviciile militare. Dar situația devine nebuloasă când vine vorba de telecomunicații civile, a subliniat CEO-ul Thales, Patrice Caine. Thales și Airbus au lansat o nouă gamă de așa-numiți sateliți reconfigurabili pe orbită, Space Inspire și OneSat, dar ambele companii recunosc greutățile cu care se confruntă pe linie de dezvoltare, cu întârzieri în realizarea proiectelor și, implicit, cu costuri suplimentare care dau peste cap calculele financiare. Piața sateliților geostaționari, giganți de mai multe tone plasați pe orbită la 36.000 de kilometri de Pământ, servește drept „termometru pentru a măsura dimensiunea pieței de telecomunicații”, potrivit acestuia.

Totuși, dacă Airbus și Thales, precum și americanul Maxar, au monopolizat mulți ani vânzările, cam 20 de sateliți pe an, piața s-a micșorat la aproximativ zece sateliți geostaționari comandați în fiecare an. În 2023, Airbus a vândut două, Maxar, unul și Thales, zero. Alți șapte sateliți geostaționari mult mai mici au fost comandați de la noii veniți, în special de la start-up-ul american Astranis. „Ei încearcă să ajungă pe o nișă de piață, dar nu ei sunt cei care schimbă situația”, spune Pierre Lionnet, director de cercetare al Eurospace, reprezentant al sectorului în Europa. Potrivit acestuia, „există o scădere a segmentului comercial pentru industria spațială europeană încă din 2017. Este o tendință și se accelerează”.

Kuiper îngrijorează

Clienții tradiționali ai Airbus și Thales sunt principalii operatori de sateliți geostaționari precum grupurile americane Viasat, Hugues Networks, Intelsat și companiile europene Eutelsat și SES. După ce au furnizat televiziunea prin satelit, aceștia, în epoca fibrei și ADSL care le-a spart modelul economic, au căutat să se dezvolte pe partea accesului la internet prin satelit. Dar „din 2020, (constelația) Starlink a sosit și a atacat această piață care urma să fie motorul de creștere pentru geostaționare”, explică Pierre Lionnet. Cu cei aproximativ 4.700 de sateliți ai săi aflați acum pe orbită la câteva sute de kilometri altitudine, constelația SpaceX și șeful său Elon Musk a spulberat veniturile operatorilor de sateliți geostaționari, reducând astfel comenzile pentru sateliți suplimentari de la Airbus și Thales.

Iar apariția viitoarei constelații Kuiper, de la Amazon va face situația și mai dureroasă pentru companiile europene. Prin urmare, Airbus și Thales încearcă să se strecoare, la rândul lor, pe piața constelațiilor, folosind, în acest scop, constelația europeană de comunicații Iris2. Contractul încheiat de cele două întreprinderi și care presupune crearea unui consorțiu, urmează să fie notificat curând. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel