Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Guvernul a declarat că este puțin probabil ca zborurile să fie afectate, înlăturând îngrijorările legate de călătoriile internaționale care persistă după haosul provocat de norul de cenușă cauzat de o erupție pe insula din nordul Atlanticului în 2010.
Erupția produsă luni seara în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei a aruncat lavă și fum la peste 100 de metri în aer, după săptămâni de activitate seismică intensă.
"Erupția nu reprezintă o amenințare la adresa vieții", se arată într-o declarație guvernamentală. "Nu există perturbări ale zborurilor spre și dinspre Islanda, iar coridoarele internaționale de zbor rămân deschise".
Luna trecută, autoritățile au evacuat cei aproape 4.000 de locuitori din orașul pescăresc Grindavik, situat la aproximativ 40 km sud-vest de capitala Reykjavik, lăsându-i să intre cu intermitențe în locuințele lor pentru a verifica casele puse în pericol de cutremure.
Imaginile în direct ale erupției au arătat lavă galbenă, portocalie și roșie strălucitoare în contrast puternic cu cerul.
Erupția a deschis o fisură lungă de 4 km. Dar în punctul său cel mai sudic, fisura se afla încă la 3 km de Grindavik, a declarat Biroul Meteorologic al Islandei, iar puterea vulcanului era în scădere.
"Erupția are loc la nord de bazinul hidrografic, astfel că lava nu curge spre Grindavik", a declarat geologul Bjorn Oddson pentru postul public de televiziune RUV.
Poluarea cu gaze ar putea avea loc în continuare în zona capitalei Reykjavik, marți seara târziu sau miercuri dimineața, au declarat oficialii.
Laguna Albastră
Situată între plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte din punct de vedere seismic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcții opuse.
Erupția se află la aproximativ 30 km de Reykjavik. Aeroportul internațional Keflavik este ceva mai aproape, dar rămâne deschis. Laguna Albastră, un centru spa geotermal celebru în toată lumea și popular printre turiști, a fost în mare parte închisă de când a fost detectată activitatea seismică.
"Ar putea continua potențial timp de câteva luni, ar putea, de asemenea, să se oprească mai târziu astăzi sau mâine", a declarat Halldor Geirson, profesor asociat la Institutul de Științe ale Pământului de la Universitatea din Islanda.
Fluxurile de lavă au scăzut de la 200-250 de metri cubi pe secundă în primele două ore ale erupției la aproximativ un sfert din această valoare până marți dimineață.
Geirson a spus că cea mai mare parte a lavei curgea într-o zonă în care exista puțină infrastructură. Dar acest lucru s-ar putea schimba în continuare.
"Există încă o amenințare pentru Grindavik, cu siguranță. Acum lava curge mai ales spre nord, dar depinde de topografie și de locul unde sunt deschiderile", a spus el.
Impactul asupra curselor aeriene
În 2010, norii de cenușă proveniți de la erupțiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în mari părți ale Europei, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri în Europa și nu numai, și forțând sute de islandezi să își evacueze locuințele.
Serviciul de prognoză meteo AccuWeather a declarat că erupția a fost foarte diferită de cea de la Eyafjallajokull și că informațiile preliminare sugerează că nu va avea un impact major asupra călătoriilor aeriene.
"Dacă în atmosferă va fi aruncată puțină sau deloc cenușă vulcanică, este posibil să nu existe niciun impact asupra aviației", a declarat meteorologul-șef al AccuWeather, Jon Porter.
Impactul din 2010 asupra călătoriilor aeriene a fost cauzat în mare parte de interacțiunea magmei cu apa de topire a unui ghețar - un scenariu diferit de ceea ce se întâmplă acum.
Matthew Watson, profesor de vulcani și climă la Universitatea Bristol din Marea Britanie, a declarat că "nu este imposibil să existe un impact asupra călătoriilor aeriene", deși este puțin probabil. "Acest tip de erupție nu produce, în general, prea multă cenușă, ceea ce tinde să pună la pământ avioanele".
Video cu momentul în care vulcanul erupe
The moment the eruption in Iceland started. This just blows my mind!!! pic.twitter.com/sIakyj9TFQ
— Mariam Jasmine (@MariamJasmine_) December 19, 2023
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...