Yahoo! şi-a revenit după o pană de mai multe ore în Europa

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Reprezentanții companiei și-au cerut scuze
Reprezentanții companiei și-au cerut scuze
Serviciile companiei Yahoo!, un gigant al industriei internetului, au redevenit funcţionale joi după o pană de şapte ore în Europa, în special în Marea Britanie, pe durata căreia numeroşi utilizatori şi-au exprimat nemulţumirea în mesaje pe Twitter, prin care au cerut gigantului american să prezinte scuze publice.

"S-ar putea să nu puteţi accesa unele dintre serviciile noastre, inclusiv cel de e-mail. Principala noastră prioritate este rezolvarea acestei probleme", a anunţat grupul american pe Twitter. Potrivit unei hărţi publicate pe Downdetector, un site care monitorizează defecţiunile serviciilor digitale, aceste probleme tehnice s-au concentrat în principal în Marea Britanie şi în partea nordică a Europei de Vest. Au fost afectaţi şi utilizatori din Spania, Franţa şi Germania, dar şi din Europa de Sud, India şi estul Statelor Unite.

În Regatul Unit, mai mulţi operatori de telecomunicaţii precum BT, Sky şi TalkTalk, care folosesc Yahoo! pentru a trimite e-mailuri clienţilor lor, au avut la rândul lor de suferit din cauza acestor probleme tehnice. Lucrurile au început să reintre în normal în debutul după-amiezii. În jurul orei 13:30 GMT, un nou mesaj pe Twitter publicat de Yahoo! anunţa că "cele mai multe dintre servicii sunt din nou operaţionale". "Am fost afectaţi de o problemă tehnică. Ne pare rău şi vă mulţumim pentru răbdarea dumneavoastră", au adăugat reprezentanţii companiei americane.

În pofida acestei reveniri la normalitate, utilizatorii nu şi-au ascuns frustrarea, în special pe Twitter, folosind hashtagul #YahooMail. "Se pare că acum funcţionează, dar am o pauză de 7 ore fără e-mailuri... iar asta nu e bine deloc! Vor apărea în cele din urmă acele e-mailuri?", s-a întrebat utilizatorul Mark Bone din Bristol (oraş din sud-vestul Angliei), la fel ca mulţi alţi internauţi.

Citește și Yahoo a plătit o sumă uriașă, pentru a scăpa de furia internauților

Yahoo!, înfiinţat în 1995, a fost unul dintre cele mai populare servicii de e-mail din lume la începutul anilor 2000, fiind accesat de sute de milioane de utilizatori în fiecare zi. Treptat, compania americană a pierdut însă tot mai mult teren în faţa Gmail, serviciul de e-mail al Alphabet Inc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel