Yuanul înlocuiește dolarul și euro. Cât de îngrijorat trebuie să fie Occidentul
Autor: Oana Pavelescu | 09 apr, 17:34
Yuanii iau locul dolarilor și euro
Yuanii iau locul dolarilor și euro
În băncile rusești clienții deschid din ce în ce mai multe conturi în yuani în loc de alte valute, pe fondul sancțiunilor Occidentului.

Băncile rusești spun că clienții deschid mai multe conturi în yuani chinezi în loc de alte valute, relatează vineri Kommersant. 
Un sondaj realizat în luna martie a arătat că marile bănci rusești au înregistrat o creștere a fondurilor convertite în yuani. 
O bancă a înregistrat o creștere de opt ori a volumului de fonduri în conturi în yuani, iar alta a înregistrat un salt de patru ori. 

Băncile rusești se pare că înregistrează creșteri puternice ale yuanilor chinezi în conturile clienților lor, deoarece sancțiunile occidentale limitează accesul la dolar și euro.

Potrivit unui sondaj realizat în martie de cotidianul financiar rus Kommersant, marile bănci au înregistrat o creștere bruscă a fondurilor convertite din dolari și euro în yuani. De asemenea, se deschid conturi noi în yuani.

La Tinkoff Bank, volumul fondurilor din conturi în yuani a crescut de opt ori. MTS Bank a înregistrat un salt de patru ori, iar cel al Bank Saint Petersburg a crescut de 3,5 ori. 

Peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale

"În condițiile restricțiilor, multe companii consideră că decontările în yuani sunt mai stabile și mai previzibile", a declarat MTS Bank pentru Kommersant. O altă bancă rusă a precizat că multe companii implicate în comerțul cu ridicata trec la decontări în yuani. 

Schimbarea are loc în condițiile în care țările occidentale continuă să impună sancțiuni financiare severe Rusiei pentru războiul său din Ucraina, inclusiv limitări privind utilizarea valutei străine. Dar, deoarece China nu a participat la sancțiuni accesul la yuan rămâne deschis, ceea ce îl face o potențială alternativă valutară. 

Consultantul financiar rus Yugar Aliyev a declarat pentru Kommersant că este în curs o schimbare radicală. Pe termen mediu, a spus el, yuanul "nu numai că va înlocui dolarul în decontările cu China, dar va deveni și un mijloc mai fiabil de decontări internaționale pentru companiile rusești".

Dar, în timp ce tranzacțiile cu moneda chineză au crescut, dolarul și euro rămân dominante la nivel mondial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe