Zahărul, lider al scumpirilor. Produsele ale căror prețuri au luat-o razna

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Te ia durerea de cap când te uiți la prețurile care se schimbă de la o zi la alta, practic
Te ia durerea de cap când te uiți la prețurile care se schimbă de la o zi la alta, practic
Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 61,94% în noiembrie 2022 faţă de noiembrie 2021, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Alte alimente care au consemnat creşteri importante de preţ sunt untul (plus 43,43%) şi uleiul, cu o majorare de 40,66%.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat energia electrică, cu 47,19%, gazele, având un avans al preţurilor de 37,63%, energia termică, cu 22,93%, şi combustibilii, cu un plus de 19,24%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 23,83%, serviciile de apă, canal salubritate - 21,54% şi transportul CFR - 20,92%.

Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,04%, aceasta fiind şi singura ieftinire înregistrată în luna noiembrie din acest an faţă de noiembrie 2021.

De la lună la lună, în noiembrie faţă de octombrie, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la ouă - 7,20%, alte servicii - 5,31% şi margarina 4,91%.

Luna trecută, la produse alimentare s-au ieftinit citricele şi alte fructe meridionale, cu 3,3%, precum şi alte legume şi conserve de legume, cu 2,15%. De asemenea, frigiderele şi congelatoarele s-au ieftinit cu 0,07%, aceasta fiind singura ieftinire la mărfuri nealimentare. La servicii se înregistrează de asemenea o ieftinire la transport aerian, cu 10,44%, la serviciile de telefonie, cu 0,27%, dar şi la serviciile de apă, canal şi salubritate, cu 0,15%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022, de la 15,32% în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%, mărfurilor nealimentare cu 16,17% şi serviciilor cu 9,51%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate marţi. 

Citește și Vești proaste pentru 2023. Adrian Negrescu: ”Să ne pregătim pentru asta

”Toată lumea va miza pe dorința românilor de a pune cât mai multe lucruri pe masa de sărbători, de a cumpăra cadouri, iar comercianții vor scumpi produsele. Ceea ce este foarte grav din punctul meu de vedere este că cele mai mari scumpiri sunt la produsele alimentare de bază și la produsele energetice: gaze, curent electric. Sunt elementele care lovesc undeva la nivelul de patru milioane de români de la o lună la alta și fac ca viața lor să devină din ce în ce mai scumpă. 

În ceea ce privește anul 2023, prețurile vor continua să crească anul viitor, deși cu o rată mai temperată, adică nu vom mai vedea scumpiri de 15%-16%, ci de doar 10%, pentru că este un efect de bază și nimic altceva. Astfel încât viața noastră va deveni mai scumpă în 2023. Să ne pregătim pentru acest lucru”, a concluzionat analistul financiar Adrian Negrescu. 

Nu s-a făcut un lucru elementar

Comentând, în cadrul unei alte intervenții la postul de televiziune Antena3 CNN, creșterea prețurilor, Adrian Negrescu a declarat că ”este ca o știre la Radio Erevan. Nu cresc pensiile, pentru că, de fapt, ele scad. Pentru că statul ia din toți acești bani pe care românii îi primesc la pensie mai mulți bani decât anul trecut sau acum doi ani de zile. Din păcate, oamenii sunt puși în situația de a trăi din ce în ce mai rău, pentru că statul nu a reușit să facă un lucru elementar ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel