Şeful statului rus, Vladimir Putin, suferă într-adevăr de o gravă maladie, iar aceasta constă în lipsa de respect faţă de poporul ucrainean, a apreciat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a subliniat că de această boală suferă mulţi din anturajul liderului rus, potrivit media ucrainene Unian şi Rbc.ua, care citează miercuri un fragment dintr-un interviu mai amplu acordat de acesta unui post de televiziune american.
Solicitate să comenteze referitor la speculaţiile potrivit cărora Putin ar fi bolnav, Zelenski a afirmat într-un interviu pentru NBC că boala liderului rus este mai periculoasă decât cancerul despre care vorbesc unele media.
"Nu ştiu ce se întâmplă cu Vladimir Putin. Cred că are o boală gravă, dar aceasta este mai complicată decât boala despre care vorbiţi. Aceasta este o boală privind lipsa de respect faţă de poporul nostru, are legătură cu capturarea teritoriului nostru, cu torturile comise de soldaţii lui pe pământul nostru", a spus preşedintele ucrainean, remarcând că nu doar Putin "suferă de această boală" în Rusia.
"Din păcate, nu este problema unei singure persoane. Mulţi din anturajul preşedintelui Federaţiei Ruse suferă din aceeaşi cauză: ambiţii supradimensionate, neînţelegere şi lipsă de respect pentru legile internaţionale, pentru viaţa oamenilor. Pentru ei, asta e un fleac. Aceasta este o boală foarte periculoasă pentru statul nostru", a subliniat Volodimir Zelenski.
Zelenski a insistat că această maladie este periculoasă pentru Ucraina, iar speculaţiile dacă Putin are sau nu cancer sau altă boală nu reprezintă decât simplă pălăvrăgeală.
Anterior, o serie de experţi şi mass-media din diferite ţări au susţinut că Vladimir Putin ar fi grav bolnav. În special, preşedintelui rus i-au fost atribuite diverse tipuri de cancer, precum şi schizofrenie, demenţă, precum şi boala Parkinson. La sfârşitul lunii mai, au apărut informaţii că preşedintele rus ar fi fost operat, notează Unian.
Informaţiile despre bolile preşedintelui rus Vladimir Putin sau chiar despre decesul său lucrează în favoarea Kremlinului. Oamenii în loc să lupte sau să ajute armata (ucraineană) aşteaptă moartea dictatorului, consideră Viktor Andrusiv, consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de Gazeta.ua. Nu există nicio confirmare oficială că Putin ar suferi de vreo boală incurabilă, fiind vorba doar de speculaţii, adaugă el, potrivit Agerpres.
Magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska a sugerat că invazia Moscovei în Ucraina nu va avea câștigător și a subliniat prețul economic pe care Rusia îl plătește pentru acțiunile sale, conform Reuters.
El a avut grijă să evite să-l critice direct pe președintele Vladimir Putin.
"Sunt deranjat de cât de repede am abandonat tot ceea ce s-a realizat (economic) în anii '90, apoi am abandonat tot ceea ce am realizat în anii 2000, iar acum stăm și așteptăm victoria. Ce victorie? A cui victorie?" a întrebat Deripaska.
El a adăugat: "Cred că distrugerea Ucrainei ar fi o greșeală colosală, inclusiv pentru noi."
Creșterea nivelului de prosperitate a fost legată de dezvoltarea sectorului privat al Rusiei și de construirea de legături cu restul Europei, principalul partener economic al Rusiei, a spus el.
Dar a fost "evident" că sancțiunile occidentale afectează acum Rusia mai mult decât Europa, a declarat Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal.
Acest lucru contrastează cu argumentul exprimat în mod repetat de Putin, potrivit căruia sancțiunile se răsfrâng asupra economiilor occidentale, declanșând cea mai mare inflație din ultimele decenii, și că Rusia va ieși mai puternică.
Deripaska - el însuși sub sancțiuni din partea Statelor Unite, a Marii Britanii și a Uniunii Europene - a declarat, totuși, că a subestimat cât de stabilă se va dovedi a fi economia Rusiei.
De asemenea, el nu vede nicio amenințare la adresa conducerii politice. "Nu există niciun potențial de schimbare de regim în Rusia. Opoziția a preferat viziunile europene frumoase și s-a retras din viața țării", a declarat Deripaska.
Multe dintre cele mai importante figuri ale opoziției din Rusia, în special asociați ai lui Alexei Navalny, au fugit în alte țări europene pentru a scăpa de urmărirea penală.
Deripaska, în vârstă de 54 de ani, face parte dintr-un grupul oligarhilor, care controlează mari părți ale economiei, în special în domeniul energiei și al materiilor prime, și care au reușit să își păstreze averile cu condiția de a nu se implica în politică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...