Zelenski acuză Rusia că sabotează exporturile de cereale ale Ucrainei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Zelenski acuză Rusia că întârzie ''în mod deliberat'' exporturile de cereale ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că întârzie "în mod deliberat" trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitală pentru multe ţări din Africa şi Asia, relatează AFP.

"Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor", a declarat Zelenski într-un mesaj video.

Potrivit preşedintelui ucrainean, China, Egiptul, Bangladesh-ul, Indonezia, Irakul, Libanul sau ţările din Maghreb se află printre statele afectate de aceste întârzieri care afectează "aproximativ trei milioane de tone de alimente".

Rusia şi Ucraina au convenit în iulie să reia exporturile de cereale ucrainene, oprite de la începutul războiului, după un acord mediat de ONU şi Turcia. Rusia a criticat ulterior acordul, afirmând că propriile exporturi au fost îngreunate de sancţiuni, potrivit Agerpres.

 

Citeşte şi: Erdogan a bătut palma cu Putin. Turcia va fi noul hub de gaze al Rusiei

 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin să creeze un „nod de gaze” în Turcia, a informat agenția de presă de stat RIA Novosti, citată de The Moscow Times.

În timpul unui discurs adresat parlamentului turc, Erdogan l-a citat pe Putin, spunând că Europa ar putea să-și obțină aprovizionarea cu gaz de la hub-ul din Turcia, în timp ce aprovizionarea Rusiei către Europa a fost întreruptă de sancțiunile legate de Ucraina și de scurgerile provocate la conductele Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică. Săptămâna trecută, cei doi lideri au discutat despre crearea unui hub de gaze la o întâlnire față în față desfășurată în marja summitului de la Astana. 

„Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări, chiar și în Europa”, a spus Putin săptămâna trecută. Pe viitor, a adăugat liderul de la Kremlin, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi „să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia”. „Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident”, a mai remarcat el.

Prețurile gazelor au crescut vertiginos de când Rusia a început invazia Ucrainei, iar UE s-a chinuit să găsească surse alternative de energie după ce Rusia a decis să-și reducă livrările către Europa ca răspuns la sancțiunile occidentale.

Turcia, membru NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a căutat să echilibreze relațiile în timpul conflictului din Ucraina, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar criticând în același timp Rusia pentru ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” în Ucraina. Totodată, Turica a livrat Kievului cu drone armate. 

Alături de Organizația Națiunilor Unite, Turcia a intermediat acordul din iulie pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră, în ceea ce rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul de peste șapte luni început de Putin pe 24 februarie. Relațiile Ankarei cu Rusia sunt complexe, cele două țări cooperând strâns în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, fiind însă în contradicție pe dosare precum conflictele din Siria, Libia și Azerbaidjan, potrivit Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF / Foto: DCBUsiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR

pixel