În luna iunie vor fi trei zile libere plătite de angajator, conform Codului Muncii, potrivit căruia salariații care trebuie să lucreze în aceste zile primesc, în schimb, compensații legale. Dacă nu fac acest lucru, angajatorii riscă să fie amendați de inspectorii muncii cu sume între 5.000 și 10.000 de lei
Luna viitoare, românii vor beneficia de zile libere în plus de Ziua Copilului, care se sărbătorește în data de 1 iunie și pică într-o zi de miercuri, precum și de Rusalii, care pică duminică și luni, în zilele de 12 și 13 iunie.
În schimb, în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică și în locurile de muncă în care activitatea trebuie continuată din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariații trebuie să lucreze în sărbătorile legale.
Celor care lucrează când majoritatea salariaților au liber trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, stabilește Codul muncii. Numai dacă există motive care să justifice imposibilitatea de a compensa munca depusă prin zile libere plătite, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul brut.
Să fie liberă și prima zi de Paște
Mai trebuie precizat că salariații s-ar putea bucura efectiv de toate zilele de sărbătoare legală cuprinse în Codul muncii, dacă va fi adoptată o propunere legislativă ajunsă recent în Parlament. Un proiect de act normativ prin care se dorește să fie acoperite situațiile în care aceste libere legale pică în weekend, acordând dreptul ca ele să fie luate în zilele lucrătoare care succedă.
Să luăm exemplul acestui an: din 15 libere legale, doar nouă pică în perioada luni-vineri. Similar, în 2021, jumătate dintre liberele legale au picat în weekend. Practic, deși sunt libere legale prin Codul muncii, nu beneficiam în fiecare an în mod identic de ele, pentru că nu întotdeauna se întâmplă ca ele să pice în zile lucrătoare, iar salariații să câștige, astfel, zile de odihnă.
În cazul în care propunerea legislativă ajunge să fie aplicată în practică, chiar și prima zi de Paște, de exemplu, salariații ar câștiga o zi liberă în plus, întrucât prima zi de Paște e mereu duminica. Desigur, propunerea e abia înregistrată, așadar, nu putem spune ce șanse are să devină lege. Inițiatorii legii spun că modificarea din propunere ar face ca scopul inițial al legiuitorului chiar să fie atins - acela ca angajații chiar să se bucure de zilele respective, scrie Avocatnet.
Citește și Florin Spătaru promite mii de LOCURI DE MUNCĂ în România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...