2023, anul nebun al inteligenței artificiale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Inteligența artificială
Inteligența artificială
Inteligența artificială generativă a cunoscut progrese spectaculoase și o implementare accelerată în 2023, spre disperarea lumii academice, dar și a creatorilor de conținut. 

Dezvăluită publicului larg prin intermediul generatoarelor de imagini precum Midjourney sau prin cea mai recentă versiune a chatbot-ului ChatGPT, inteligența artificială (IA) a continuat să atragă atenția generală pentru abilitățile ei neobișnuite. Născută în anii 1950, dar dezvoltată în principal din 2010, AI generativă – capabilă să creeze conținut ca un om – a înregistrat progrese uimitoare în doar câteva luni. 

Simbol al inteligenței artificiale generative, robotul de conversație dezvoltat de OpenAI a fost cel mai căutat termen pe Google în 2023. Capabil să-l parodieze pe Proust, să scrie un text juridic sau o teză de istorie, ChatGPT a cunoscut o ascensiune fulgerătoare. La începutul anului, software-ul a devenit instrumentul cu cea mai rapidă creștere din istoria omenirii, cu 100 de milioane de utilizatori activi pe lună. În martie, OpenAI a lansat GPT-4, o versiune infinit mai puternică decât versiunea sa anterioară, menită să se apropie cât mai mult de inteligența umană.

Fotografia Papei

Este Papa Francisc la fel de stilat ca un influencer sau ca un fotbalist? Mulți internauți au crezut acest lucru privind o fotografie a Suveranului Pontiv, devenită virală, dar care nu era reală, ci realizată de  Midjourney. Un program ce funcționează pe baza "învățării automate" și care este capabil să genereze imagini bazate pe cuvinte cheie. 

În faţa acestor progrese spectaculoase, unii actori din sector se îngrijorează de "riscuri majore pentru umanitate". Într-o scrisoare deschisă publicată pe 28 martie, o mie de experți în IA – inclusiv Elon Musk – cer o pauză de șase luni în căutarea unor sisteme mai puternice decât GPT-4. „În ultimele luni, laboratoarele de inteligență artificială s-au angajat într-o cursă necontrolată pentru a dezvolta și a implementa creiere digitale din ce în ce mai puternice, pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le poate înțelege, prezice sau controla în mod fiabil”, scriu semnatarii.

Industria cinematografică a cunoscut anul acesta o grevă istorică în Statele Unite. Timp de cinci luni, scenaristi si actori au paralizat productia de filme. Dincolo de revendicările salariale, scenaristii se temeau că scenariile lor vor fi folosite de studiouri pentru a-i hrăni pe „robotii scenaristi”, iar actorii vor fi înlocuiți de duble digitale. La sfârșitul lunii septembrie, s-a ajuns la un acord pentru a reglementa utilizarea IA și pentru a menține locurile de muncă.

ONU avertizează 

În ciuda îngrijorărilor cu privire la viitorul creatorilor de conținut, un raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) sugerează că IA ar putea crea mai multe locuri de muncă decât le va distruge. Publicată în august, acest studiu BIT estimează că majoritatea locurilor de muncă și a industriilor sunt expuse doar parțial la automatizare. IA „va permite să susțină, mai degrabă decât să înlocuiască anumite activități”, scrie OIM. Prin urmare, este puțin probabil ca prima consecință a acestei noi tehnologii să fie distrugerea de locuri de muncă, ci mai degrabă schimbări potențiale în calitatea muncii, inclusiv intensitatea muncii și autonomia.”

Cutremur în lumea IA

La sfârșitul lunii noiembrie, Sam Altman, șeful OpenAI și noul star al tehnologiei americane, a fost concediat de consiliul său de administrație. Dar câteva zile mai târziu, în fața amenințării unei exoduri masive a angajaților la Microsoft, el este reangajat și consiliul de administrație este schimbat. Sam Altman iese întărit din acest episod rocambolesc care a scos în evidență diviziunea dintre susținătorii unui control sporit al sectorului și cei care doresc să accelereze dezvoltarea acestuia.

Așa cum se întâmplă adesea în cazul noilor tehnologii, Uniunea Europeană a fost un pionier în reglementarea utilizărilor IA. La 9 decembrie, statele membre și Parlamentul European au reușit să ajungă la un acord cu privire la o „Legea AI”. Acest text, care ar putea servi drept model la nivel mondial, încearcă să găsească un punct de echilibru între o reglementare necesară și un sprijin pentru inovare. Printre măsurile-cheie se numără controlul datelor utilizate pentru a crea algoritmi AI generativi și asigurarea faptului că aceștia nu încalcă drepturile de autor. Dezvoltatorii trebuie, de asemenea, să afirme în mod clar că creațiile lor sunt lucrarea unei mașini. O modalitate de a lupta împotriva dezinformării și a „deep fakes”, acele fotografii sau videoclipuri false care se răspândesc pe Internet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

De ce se concentrează Donald Trump doar pe bunuri?

De câteva zile, tarifele vamale zguduie piețele bursiere...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare

pixel