235 miliarde euro, nota de plată a indiferenței climatice pentru o singură țară

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Schimbări climatice
Schimbări climatice
Un raport ADEME publicat miercuri face o evaluare a consecințele economice ale încălzirii globale, dacă nu se face nimic.

Proiecții macroeconomice care dau fiori pe șira spinării. Într-un raport publicat miercuri, Agenția de Mediu și Managementul Energiei (ADEME) detaliază consecințele inacțiunii climatice asupra economiei franceze. Verdict: într-un scenariu în care încălzirea ajunge la 3,5°C la sfârșitul secolului față de epoca preindustrială - adică scenariul în care nu se face nimic pentru a o încetini - agenția estimează că pagubele legate de schimbările climatice ar putea costă mai mult de 10 puncte din PIB comparativ cu ipoteză în care încălzirea globală nu ar exista. 

3500 euro pe cap de locuitor

„Luând în considerare doar efectele directe, lipsa de acțiune va duce în fiecare an, până la sfârșitul secolului, la o pierdere echivalentă cu 10% din PIB, sau în prezent 235 de miliarde de euro, echivalentul a 3.500 de euro pe an pentru fiecare francez”, a detaliat ministrul Tranziției ecologice, Christophe Béchu.

Dintre aceste 10 puncte din PIB, aproape 6 ar reprezenta urmări ale dezastrelor naturale care au loc în restul lumii. De exemplu, secetele din cealaltă parte a lumii pot crește costul materiilor prime pentru companiile franceze. 

Creșterea nivelului mării

Celălalt factor major din costul inacțiunii climatice s-ar reflecta, în Franța de data aceasta, în randamentele agricole. Scăderea acestora în acest scenariu ar provoca pagube echivalente cu aproximativ 3 puncte din PIB, estimează ADEME. Potrivit studiului, „costurile directe ale dezastrelor naturale din Franța” și „creșterea nivelului mării” ar costa împreună 1 punct din PIB până în 2100 în acest scenariu.

Plan național de acțiune

Dincolo de scenariul indiferenței totale, „studiul evidențiază faptul că fiecare an de întârziere în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră crește costul pentru societate, în ansamblul ei. Dacă nu ne întărim eforturile până în 2030, acest lucru va avea ca rezultat costuri suplimentare de cel puțin 5% din PIB pentru a obține neutralitatea până în 2050”, a explicat Christophe Béchu, care a convocat toate administrațiile ministerului său pentru a „prezenta o primă versiunea Planului Naţional de adaptare la schimbările climatice”. 

Acest plan de adaptare la schimbările climatice, ținând cont de o încălzire de 4°C până la sfârșitul secolului, ar trebui să fie dezvăluit publicului de către guvern anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR

pixel