7 miliarde de euro, virate României prin POIM - Programul Operațional Infrastructură Mare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în direct la DC News TV
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în direct la DC News TV
MIPE, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), a transmis luna aceasta spre decontare o declarație de cheltuieli de peste 210 milioane de euro. Anul acesta, POIM a transmis spre decontare declarații de cheltuieli de peste 2 miliarde de euro, depășind ținta previzionată. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, o declarație de cheltuieli în valoare de 1.04 miliarde lei, echivalentul a 210.59 milioane euro.

Astfel, în anul 2022, AM POIM a transmis spre decontare către Comisia Europeană sume în valoare de peste 2 miliarde euro, respectiv 2.004.479.336 euro, depășind ținta prevăzută în memorandum cu 372.836.988 euro.

„Am adoptat în cursul acestui an un set de măsuri pentru a preîntâmpina o eventuală pierdere masivă de bani pe care o anticipam, și vedem, de la zi la zi, efectele pozitive. Am reușit anul acesta să salvăm fiecare euro pe care îl aveam la dispoziție. Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sunt deziderate pe care le urmărim nu doar la nivelul accesări fondurilor europene, dar și la nivelul implementării proiectelor. Măsurile recente, promovate la nivelul Ministerul Investițiilor și Proitectelor Europene, ne ajută să consolidăm gestionarea fondurilor europene și își vor vedea cu adevărat efectele în viitoarea perioadă de programare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În prezent, rata de absorției pentru POIM este de 75.35% la nivelul cheltuielilor declarate.

„Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României 5,83 miliarde euro (7.13 miliarde euro cu prefinanțare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare. Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare”, a declarat doamna Carmen Moraru, secretar de stat.

Reamintim că la 16 noiembrie 2022, o altă declarație de cheltuieli pentru rambursarea a 236,32 milioane euro a fost trimisă Comisiei.

 

Stadiul general al perioadei 2014–2020

 

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014–2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aprox. 25,4 miliarde euro (5,4 miliarde euro în anul 2022), ceea ce reprezintă aprox. 71% din alocarea UE aferentă acestor programe.

În anul 2022, în ceea ce privește numărul total al contractelor semnate cu beneficiarii, a fost înregistrat un progres de 2.171 contracte de finanțare, în valoare totală de aprox. 3,6 miliarde euro. De asemenea, progresul înregistrat în anul 2022 în ceea ce privește plățile totale efectuate către beneficiari este de aprox. 5,2 miliarde euro.

Din analiza estimărilor de plată comunicate, rezultă că pentru autoritățile de management din cadrul MIPE, sumele previzionate acoperă necesarul de declarații de cheltuieli de transmis Comisiei Europene în anul 2022, în vederea evitării dezangajării fondurilor europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik

pixel