700 milioane euro pentru panouri solare și centrale eoliene. Vezi cine poate lua banii

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Panouri solare / Foto: Freepik
Panouri solare / Foto: Freepik
Ministerul Energiei a modificat ghidul pentru sprijinirea investițiilor în energie regenerabilă destinate autoconsumului în sectorul public. Bugetul total al apelului de proiecte este de 700 milioane euro și se acordă pe principiul „primul venit, primul evaluat și contractat”.

Ministerul Energiei a publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 1431/2025 prin care modifică Ghidul solicitantului privind accesarea fondurilor din Fondul pentru modernizare, destinat sprijinirii investițiilor în capacități noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile (solar, eolian sau hidro), dedicate autoconsumului în sectorul public.

Buget de 700 de milioane de euro, pe principiul „primul venit, primul contractat”

Potrivit noilor prevederi, bugetul total al apelului de proiecte este de 700 milioane euro (echivalentul în lei), iar finanțările se vor acorda în ordinea înregistrării solicitărilor eligibile, conform principiului „primul venit, primul evaluat și contractat”.

Această modificare vizează secțiunea 1.6 a ghidului aprobat anterior prin Ordinul ministrului energiei nr. 1.431/2023, și vine în urma necesității identificate de Direcția generală investiții, pe fondul interesului crescut din partea instituțiilor publice.

Pentru ce se pot cere bani

Finanțarea este disponibilă pentru:

  • unități administrativ-teritoriale (primării, consilii județene),

  • unități de învățământ,

  • spitale și alte entități publice, care doresc să instaleze panouri fotovoltaice, turbine eoliene sau microhidrocentrale pentru a-și acoperi propriul consum de energie.

Context european și legislativ

Schema este finanțată prin Fondul pentru modernizare, instrument al Uniunii Europene creat prin Directiva 2003/87/CE și implementat în România prin OUG 60/2022. Obiectivul este modernizarea sistemelor energetice și sprijinirea tranziției către neutralitatea climatică în statele membre cu PIB sub media UE.

Această alocare vine în cadrul celui de-al doilea ciclu bianual de plăți din 2024 aprobat de Comisia Europeană, prin Decizia C(2024)8977.

Ce urmează

Ordinul intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, iar Ministerul Energiei, prin Direcția generală investiții, este responsabil de punerea sa în aplicare. Publicarea modificării creează premisele pentru reluarea sau extinderea apelului de proiecte în perioada imediat următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel