78% dintre procesatori participă la acordul pentru ieftinirea laptelui

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cutii cu lapte într-o vitrină frigorifică / Foto: DCBusiness
Cutii cu lapte într-o vitrină frigorifică / Foto: DCBusiness
Consiliul Concurenţei anunţă că 18 dintre cei 23 de procesatori, respectiv 78%, participă la acordul voluntar temporar pentru reducerea preţului laptelui, aceştia iniţiind deja renegocierea contractelor cu comercianţii, potrivit datelor analizate de autoritatea de concurenţă.

"Este un pas important faptul că, încă din prima zi, au confirmat participarea la acord, alături de toate reţelele comerciale, 78% dintre procesatori şi sunt convins că, în zilele următoare numărul acestora va creşte", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Astfel, din informaţiile colectate de Consiliul Concurenţei din platforma Monitorul Preţurilor reiese faptul că, în primele două zile de la intrarea în vigoare a acordului, în rafturile magazinelor există deja reduceri ale preţului laptelui românesc, atât pentru cel de 1,5% grăsime cât şi pentru cel de 3,5%. Există situaţii în care reducerile sunt mai mici, deoarece nu s-au încheiat renegocierile contractelor între retaileri şi procesatori.

"Faptul că este un acord voluntar oferă mai multă flexibilitate pentru a ţine cont de situaţia specifică a fiecărei companii, astfel încât retailerii şi procesatorii să poată aplica şi reduceri mai mari de 20%, aşa cum am văzut că există în unele reţele pentru anumite mărci de lapte. Cred că, în următoarele zile, vom vedea o reaşezare a preţurilor, pe măsură ce se finalizează renegocierea contractelor, se epuizează stocurile existente. De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că în cazul în care un anumit sortiment de lapte era în promoţie, deci avea preţul redus deja, nu i se va mai aplica o altă reducere", a mai spus Chiriţoiu.

Potrivit sursei citate, acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi ai Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România, pentru o perioadă de şase luni, începând cu data de 1 mai.

Astfel, reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoţie, şi se va împărţi între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).

Consiliul Concurenţei s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă. Astfel, acordul trebuie să se desfăşoare în parametrii stabiliţi: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor şi fiecare retailer, aceştia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puţin 10%.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis marţi că fermierii nu vor fi nevoiţi să vândă mai ieftin laptele procesatorilor, pentru a putea fi aplicată reducerea cu cel puţin 20% a preţului la raft, însă acest lucru va fi urmărit săptămânal împreună cu cei implicaţi pe lanţul de producţie şi instituţiile responsabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel