ANRE propune majorarea tarifelor de distribuție a energiei. Dumitru Chisăliță explică de ce
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ANRE a pus în dezbatere publică ămajorarea tarifelor pentru distribuția energiei  electrice. În acest context, Dumitru Chisăliță a explicat de ce este necesar acest lucru.

De ce trebuie să se mărească aceste tarife? 

Răspuns simplu, pentru că așa cere legea 357/2022 (legea a fost aprobată de Parlament și promulgată de Președinte).

Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022 stabilește explicit că începând cu 1 aprilie 2023 se vor adaugă în tarif toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în anul 2021 și anul 2022 și care comform legii se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023:

”Tarifele rezultate că urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu dată de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezenței ordonanţe de urgenţă.”

Conform OUG 33/2007 cu modificcarile ulterioare, ANRE are obligația să verirfice dacă tarifele solicitate de operatori sunt realizate în conformitate cu Metodologiile de stabilire a tarifelor și să le aprobe dacă aceste tarife respectă Metodologia. 

De ce nu pot rămăne la cele de acum?

Răspuns simplu, pentru că legea 357/2022 cere modificarea lor.

De ce trebuie ANRE să propună această majorare?

ANRE este o instituție care își desfășoară activitatea în baza legilor și acționează în limitele acesteia. Orice nerespectarea a legii însemană încălcarea legii și atrage raspunede instituțională și individuală. Astfel, ANRE trebuie să respecte LEGEA.

Cu cât se vor majoră - în medie - facturile persoanelor  fizice?

În ceea ce privește impactul acestor creșteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: 

a) Energie electrică – nu există un impact direct asupra consumatorului casnis sau non casnic, creșterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat

b) Gaze naturale:

1. Consumator casnic a.i. o creștere cu cca. 4-5% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023;

2. Consumator non casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an b.i. o creștere cu cca. 1-2% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie; 2023.  

3. Consumator non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an c.i. o creștere cu cca. 5-10% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel