Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.
"În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe", precizează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat transmis AGERPRES.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare a părinţilor, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderenţă la programul de vaccinare.
"Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naţionale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare", arată Ministerul Sănătăţii.
Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care se manifestă prin apariția unei erupții cutanate și are simptome similare răcelii. Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus, și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.
Virusul rujeolic poate supraviețui până la două ore pe diverse suprafețe sau în aer și poate infecta 90% dintre persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus drastic incidența rujeolei în Europa, boala continuă să declanșeze frecvent focare în comunitățile de copii nevaccinați. La nivel global, rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor, estimați fiind aproximativ 160.000 de copii care mor în fiecare an din cauza complicatiilor bolii, conform experților de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).
Rujeola poate afecta pe oricine, însă există un risc crescut de a dezvolta boala în cazul:
Persoanelor nevaccinate împotriva rujeolei
Oamenilor neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă
Persoanelor cu deficiențe de vitamina A
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...