Lansarea Energymap.ro: Un semnal de alarmă pentru consumul de energie al țării

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Energie / sursa foto: Freepik.com
Energie / sursa foto: Freepik.com
Joi a avut loc lansarea energymap.ro, o platformă care sintetizează datele privind producția și consumul de energie electrică și gaze, defalcat pe județele țării.

Platforma interactivă aduce pune la un loc informațiile cuprinse între 2021 și 2023 în ceea ce privește consumul de energie și gaze din fiecare județ al țării, fiind o inițativă a parlamentului harghitean, arată comunicatul de presă aferent conferinței organizate de președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului, senatorul UDMR Antal Lóránt.

Printre motivele care au dus la această inițiativă se enumeră și lipsa accesului facil la aceste informații valoroase pentru mediu public având în vedere că prin analiza consumului se pot trage concluzii substanțiale despre direcția în care se îndreaptă economia țării.

Antal a subliniat că doar în ultimii trei ani, consumul de energie electrică a României a scăzut cu 8%, iar consumul de gaze naturale s-a diminuat cu 21 de procente. Acest fapt este cu atât mai îngrijorător cu cât scăderea consumului de gaze naturale este și mai evidentă când ne uităm la consumul non-casnic, adică cel al actorilor economici, care a înregistrat o scădere de 25%. „În momentul de față, consumul non-casnic constituie aproximativ 72% din consumul total de energie electrică și 64% din consumul de gaze naturale. Tendințele pe care le vedem sunt cât se poate de realiste și sugerează un declin al activității industriale în principal pe fondul crizei energetice, dar și din cauza lipsei unor politici de sprijin al economiei. Este de ajuns să ne uităm la creșterea PIB-ului din 2023: ea a fost de doar 2%”, a detaliat politicianul.

„Dacă ne uităm la consumul pe cap locuitor, valoarea de 2.2 MWh/capita/an la energie electrică ne clasează pe ultimele locuri în Europa, chiar sub media globală de 3.3 MWh, iar cei 4.7 MWh/capita la gaze naturale ne încadrează în urma unor state precum Ungaria, Austria, Norvegia sau Olanda, unde consumul per capita variază de la 10 până la 17 MWh. O primă concluzie deci: raportat la potențialul ei economic și energetic, România are o industrie subdezvoltată.” – a atras atenția președintele Comisiei pentru energie.

Scăderea evidentă a consumului de energie reflectă și un trend negativ în performanța industrială a țării noastre. Pentru a schimba această tendință, Antal a subliniat că economia României are nevoie de politici publice elaborate eficient, în sprijinul industriei, dar și a IMM- urilor, pe de-o parte, iar pe de altă parte de energie accesibilă și sigură. „Din acest motiv, gazul natural rămâne o resursă strategică pentru România: avem cea mai mică dependență de furnizori externi din Europa, avem o resursă ieftină, internă pe care o putem utiliza în folosul industriei, la costuri mult mai mici decât alte țări.”

El a concluzionat: ”Din 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Dacă nu ne dezvoltăm rețelele de distribuție, vom fi nevoiți ca în loc să ne utilizăm resursele noastre proprii pentru reindustrializarea regiunilor țării, să exportăm la un preț scăzut altor țări gazul pe care-l extragem din Marea Neagră.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel