A fost semnat contractul pentru execuţia gazoductului Tuzla-Podişor. Cât de important este proiectul pentru securitatea energetică a României

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Transgaz a semnat cu societatea turcă Kalyon Insaat Sanayi contractul pentru execuţia gazoductului Tuzla-Podişor.

Proiectul în valoare de aproximativ 500 milioane euro constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

“Suntem prezenți la un moment istoric: semnarea acestui ordin de începere a lucrărilor și finalizarea pregătirilor pentru exploatarea gazelor din perimetrele offshore ale Mării Negre. Transgaz va derula proiectul în aceleași condiții de performanță și eficiență dovedite, cu respectarea calendarului de implementare, pentru că este important ca infrastructura gazieră să fie finalizată la momentul în care vor începe să fie exploatate gazele naturale din perimetrul off-shore Neptun Deep din Marea Neagră. Securitatea energetică a României este o prioritate zero a noastră. Am colaborat extrem de bine cu Guvernul României și vom continua această colaborare. Fiind un proiect de importanță strategică pentru dezvoltarea economică și socială a țării, Guvernul României și celelalte instituții și autorități publice susțin acest proiect prin toate demersurile întreprinse și vor susține în continuare și toate celelalte investiții destinate dezvoltării strategice și sustenabile a infrastructurii naționale de transport gaze naturale, creșterii rolului României în sectorul energetic regional, european și internațional.

După gazoductele BRUA și Ungheni-Chișinău, gazoductul Tuzla-Podișor, în lungime de 308 km și o valoare de aprox. 500 milioane euro, este cel mai important proiect de infrastructură gazieră pe care-l construiește Transgaz, fiind un proiect strategic, vital, pentru securitatea energetică, consolidarea acesteia și dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale. Gazoductul Tuzla-Podișor este necesar și pentru a putea transporta cele 15 miliarde mc de gaze naturale care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia.

Operaționalizarea conductei este importantă în contextul în care se estimează pentru anii următori o creștere a cererii pentru consumul de gaze naturale, având în vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe cărbuni pe gaze, dar și luând în calcul finalizarea unor investiții în sectorul industrial și cel energetic și a investițiilor în dezvoltarea și extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localităților la
infrastructura gazieră. Transgaz s-a pregătit din timp pentru acest proiect și a semnat contractul de execuție cu câștigătorul licitației. Suntem pregătiți să ne îndeplinim misiunea în ceea ce privește asigurarea securității energetice a României și să construim acest gazoduct în aceleași condiții de siguranță, eficiență și performanță, așa cum am implementat fiecare investiție”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel