A scăzut numărul de pensionari în România. Ultimele date de la INS

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pensionar / FOTO: Freepik
Pensionar / FOTO: Freepik
În același timp, a crescut pensia medie. 

În ultimele trei luni ale anului 2024, pensia medie lunară în România a crescut cu 12,2% față de trimestrul anterior, atingând valoarea de 2.898 lei, conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Scăderea numărului de pensionari

Numărul mediu de pensionari în perioada menționată a fost de 4,92 milioane de persoane, în scădere cu 41.000 de persoane față de trimestrul III 2024. Dintre aceștia, 4,56 milioane erau pensionari de asigurări sociale de stat, în scădere cu 36.000 de persoane față de aceeași perioadă.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 2.797 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare și câștigul salarial mediu net a fost de 59,1% în trimestrul IV 2024, în creștere față de 53,4% în trimestrul anterior.

În ceea ce privește indicele pensiei medii reale, acesta a fost de 112,2% față de trimestrul anterior, ceea ce arată o creștere semnificativă a puterii de cumpărare a pensionarilor.

Comparativ cu trimestrul IV 2023, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 57.000 de persoane, iar pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au înregistrat creșteri de 36,4%, respectiv 39,2%, în ultimul trimestru din 2024.

Raportul pensionari/salariati

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă ponderea majoritară a pensionarilor din România, cu 99,98% din totalul acestora. Dintre aceștia, 80,2% sunt pensionari pentru limită de vârstă, 9,6% sunt pensionari de urmaș, iar 8% sunt pensionari cu pensii de invaliditate.

De asemenea, pensionarii cu pensii anticipate parțial și pensionarii cu pensii anticipate reprezintă un procent mic, de 2,1%, respectiv 0,1%.

Raportul dintre numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 la 10, ceea ce arată un dezechilibru semnificativ între cele două categorii. În anumite județe, acest raport ajunge la valori mai mari, cum ar fi 14 pensionari la 10 salariați în județul Vaslui sau 15 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman.

Discrepanțe teritoriale 

Pensia medie de asigurări sociale de stat variază semnificativ în funcție de regiune, cu un ecart între valoarea minimă și maximă de 1.314 lei. În București, pensia medie este de 3.531 lei, iar în județele Hunedoara și Brașov este de 3.493 lei și 3.314 lei, în timp ce în județele Giurgiu, Vrancea și Botoșani pensia medie se află la valori mult mai mici, între 2.272 lei și 2.217 lei.

Conform datelor INS, numărul total al beneficiarilor pensiei sociale minim garantate (denumită acum indemnizație socială) în trimestrul IV 2024 a fost de 926.800 de persoane. Dintre aceștia, 832.300 de persoane proveneau din sistemul asigurărilor sociale de stat, 90.900 din fostul sistem pentru agricultori și 3.600 din sistemul militar.

Aceste date reflectă atât evoluțiile pozitive în ceea ce privește pensiile medii, cât și unele discrepanțe regionale și structuri demografice care vor necesita măsuri de echilibrare în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă
Pensiile private se modifică / Foto: Freepik
Om de afaceri la calculator / Foto: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Start-up Nation
Piața luxului a încasat o lovitură puternică / Foto: Freepik
Bursa
Foto: Freepik.com
Figurine / FOTO: Wikipedia

Japonia și curiozitățile ei: Secretul figurinelor Daruma

La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...

Previziuni / FOTO: Freepik

Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Leadership creativ
Foto: Freepik.com
Muncitor
Card bancar / Foto: Freepik
Exploatare de litiu

Experții reduc estimările pentru piața litiului

Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...

Dolari
Donald Trump
FNGCIMM / Foto: DCBusiness

Ministrul Finanţelor, discuţii cu noua conducere a FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Sebastian Burduja
Cu ochii pe grafice /FOTO: Freepik
Foto: Freepik

Voucherele de vacanţă. Vestea aşteptată de bugetari

Veşti bune pentru bugetarii care aşteaptă să afle cum...

Mașină electrică / FOTO: Freepik

pixel