În acest context, contractele futures pentru țițeiul Brent, de referință în Europa, s-au ieftinit, pe piața londoneză ICE până la 106,86 dolari/baril, la cele cu livrare în luna mai, și până la 104,25 dolari/baril, la cele cu livrare în luna iunie, potrivit datelor comerciale. Comparativ cu nivelurile de închidere de luni, 28 martie, barilul marca Brent cu livrare în iunie a scăzut cu peste 7%.
Contractele pentru petrolul american WTI pentru luna mai au scăzut cu 5%, la 100,69 dolari pe baril.
Scăderea prețului petrolului s-a accelerat pe fondul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina, de la Istanbul. În timpul discuțiilor, Ucraina a propus un nou sistem de garanții de securitate, care, printre altele, includea un statut de neutralitate pentru stat. Rusia a promis că va reduce activitatea militară în apropiere de Kiev și de Cernihiv.
Această ieftinire nu conduce la o reducere imediată a prețurilor la carburanți, în special la benzină și motorină. Având, totuși, în vedere, că scăderea este destul de accentuată și, dacă pe front situația rămâne neschimbată, dar discuțiile continuă, trendul descendent se va menține, logic ar fi ca și la pompă să se observe modificări de preț. Dar, așa cum a demonstrat experiența ultimelor săptămâni, benzina nu știe ce înseamnă ieftinire, nu în România, oricum, chiar și când piața petrolului este în picaj.
Bucurie și pe piața cerealelor
Mai mult, o reconfigurare de prețuri s-a înregistrat inclusiv pe piața cerealelor, puternic afectată de războiul din Ucraina, având în vedere importanța celor două țări aflate în conflict pentru aprovizionarea pieței mondiale. Astfel, prețul grâului a scăzut cu 7,76% în ședința de tranzacționare, atingând un minim al ultimelor patru săptămâni. Contractele futures la grâu cu livrare în luna mai au scăzut, la rândul lor, la 9,73 dolari pe bushel. Acest lucru reiese din datele de tranzacționare de la Chicago Mercantile Exchange.
Între timp, secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a catadicsit, în sfârșit, să comenteze, la solicitările jurnaliștilor, prezența lui Roman Abramovici, la negocierile din capitala turcă. Oficialul rus a menționat că omul de afaceri, fostul patron al clubului de fotbal Chelsea, nu face parte din delegația rusă, dar prezența lui a fost considerată utilă la Moscova.
Peskov a menționat, totodată, că implicarea lui Abramovici are menirea de a asigura anumite contacte între Ucraina și Rusia, prezența lui fiind acceptată, ba chiar dorită de ambele părți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul financiar Adrian...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va...
Codul fiscal a trecut prin...
U.S. Air Force a confirmat...
Guvernul României urmează să...
Începând de astăzi, USB-C...
Banca Centrală Europeană ar putea să aştepte o perioadă...
Tesla valorează acum aproape cât toți ceilalți...
Prăbușirea Novo Nordisk a...
Cu doar câteva zile înainte de...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, i-a cerut vineri...
Contractul urmează să fie...
Grupaj de ştiri.
De la 1 ianuarie 2025, la...
Leul s-a depreciat, vineri, în...
Bursa de Valori Bucureşti a început în creştere şedinţa...
PPC Energie, parte a Grupului...
Imagini neclare ale unor noi...
Masa monetară în sens larg a înregistrat la sfârșitul...
Indicii principali de pe Wall...