Accelerarea inflației. Care sunt cauzele. Explicațiile analiștilor

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,1% în primele trei luni din acest an
PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,1% în primele trei luni din acest an
Accelerarea dinamicii anuale a inflației în ultima lună din 2019, la 4.0%, a fost influențată de declinul producției agricole (cu 4.1% an/an în primele 9 luni), majorarea cotațiilor internaționale la țiței și și deprecierea monedei naționale, arată o analiză Banca Transilvania.

"Statisticile indică accelerarea dinamicii anuale a prețurilor la consum în ultima lună a anului trecut (spre cel mai ridicat nivel din iulie), evoluție influențată de declinul producției agricole (cu 4.1% an/an în intervalul ianuarie-septembrie), majorarea cotațiilor internaționale la țiței (cu 20.8% an/an pe WTI – petrolul american, respectiv 17% an/an pe BRENT – petrolul european) și deprecierea monedei naționale, într-un context caracterizat prin consolidarea momentului favorabil pe piața forței de muncă și pe piața creditului. Astfel, conform INS, prețurile de consum au crescut cu 0.42% lună/lună în decembrie", arată analiza BT, preluată de Mediafax. 

Totodată, prețurile la bunuri alimentare, ce reprezintă 31.87% din coș, au consemnat un avans lunar de 0.84% în decembrie, evidențiindu-se creșterea prețurilor la carne, preparate și conserve din carne, ouă și legume, conserve din legume cu dinamici lună/lună de 1.32%, 2.04%, respectiv 2.56%.

Citește și Rata anuală a inflaţiei, în urcare peste prognoza BNR

"De asemenea, prețurile la mărfuri nealimentare (47.91% din coș) au crescut cu 0.28% lună/lună în decembrie, evoluție determinată de majorarea prețurilor la combustibili, tutun/țigări și energie electrică cu dinamici lunare de 0.37%, 0.57%, respectiv 0.68%. Nu în ultimul rând, tarifele la servicii (20.22% din coș) au urcat cu 0.12% lună/lună în decembrie, evoluție influențată de continuarea tendinței de depreciere a monedei naționale", spun analiștii Banca Transilvania.

Dinamica an/an a ratei inflației a accelerat de la 3.77% în noiembrie la 4.04% în decembrie, cel mai ridicat nivel din iulie. În scenariul macroeconomic central al băncii, analiștii BT se așteaptă la decelerarea dinamicii anuale a prețurilor de consum (pe indicele armonizat UE) de la 3.9% în 2019 la 2.9% în 2020, urmată de consolidare în jurul nivelului de 3% (3.3% în 2021 și 3.1% în 2022).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă

pixel