Care este baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul persoanei asigurate care a suferit un accident de muncă, dacă a lucrat mai puțin de 6 luni la angajatorul la care s-a produs evenimentul?
Baza de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanei asigurate care a suferit un accident de muncă la angajatorul la care a lucrat mai puțin de 6 luni, se determină ca medie a câștigurilor brute realizate lunar de către asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor în perioada cuprinsă între data începerii activității în muncă și data anterioară lunii pentru care se acordă certificatul de concediu medical, la acel angajator, nefiind necesare veniturile realizate la angajatorul anterior.
Dacă un asigurat a suferit un accident de muncă și în ultimele 6 luni anterioare producerii acestuia a beneficiat o anumită perioadă de șomaj tehnic, indemnizația de șomaj tehnic se include în baza de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă?
Pentru cazurile de accident de muncă/boală profesională, baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferit faţă de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate.
Prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi ale Ordonanţei de urgenţă nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, nu modifică baza de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, ca urmare a unui accident de muncă/boală profesională.
Astfel, indemnizația de care beneficiază salariații în perioada de suspendare a contractului individual de muncă în temeiul art. 52 alin. 1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv indemnizația pentru șomaj tehnic, se consideră venit asimilat salariului și intră în baza de calcul a indemnizaţiilor reglementate de art. 19 alin. 1) din Legea nr. 346/2002 republicată, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare.
Cine plătește indemnizaţia, dacă angajatorul și-a suspendat temporar activitatea și va intra în faliment?
În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă produs / a unei boli profesionale declarate anterior ivirii acestor situaţii, se face de către casa teritoria de pensii pe raza căreia îşi are sediul social angajator sau casa teritorială de pensii pe raza căreia îşi are domiciliul solicitantul, pe baza certificatelor de concediu medical emise în continuare. Acestea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să păstreze codul de diagnostic, codul de indemnizație de asigurări sociale și baza de calcul inițială a acestui tip de indemnizație.
Cum se stabilește baza de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă dacă accidentul de muncă s-a produs în prima zi de activitate?
În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie câştigul lunar brut realizat de asigurat în prima lună de activitate.
Dacă un angajat a suferit un accident de muncă sau a declarat o boală profesională, poate beneficia de compensație pentru atingerea integrității?
Compensația pentru atingerea integrității se acordă, la cerere, asiguraţilor sau persoanelor care au avut calitatea de asigurat conform prevederilor Legii nr. 346/2002 şi care au rămas cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20-50%, exclusiv persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate. Gradul de reducere a capacității de muncă se stabilește prin decizie de către medicul expert din casa teritorială de pensii.
Pentru a beneficia de această prestație, cererea se depune la casa teritorială de pensii, din raza administrativ-teritorială de domiciliu, în termenul de prescripție de 3 ani de la data confirmării accidentului de muncă sau de la data declarării bolii profesionale.
În caz de accident de muncă sau boală profesională, se poate acorda pensie de invaliditate?
Persoanele asigurate care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale pot beneficia de pensie de invaliditate, la cerere. Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate ca urmare a unui accident de muncă/boală profesională se realizează în conformitate cu procedura stabilită de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
În cazul decesului unei persoane asigurate ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, cine poate beneficia de pensie de urmaș?
Pensia de urmaş se stabileşte în conformitate cu prevederile legislaţiei din sistemul public de pensii şi se acordă, la cerere, copiilor şi/sau soţului supravieţuitor, sau persoanelor îndreptățite în condițiile dreptului comun, dacă decesul persoanei asigurate s-a produs din cauza unui accident de muncă/boală profesională.
Acordarea pensiei de urmaș se realizează cu respectarea condițiilor și procedurii stabilite de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Citește și Bani pentru cei care au grijă de persoanele vârstnice din familie și nu numai
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...