Accident de muncă. Totul despre indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ce trebuie să știe persoanele care au pățit așa ceva
Ce trebuie să știe persoanele care au pățit așa ceva
Printre multele întrebări adresat de români Casei Naționale de Pensii Publice se numără și cele referitoare la indemnizația acordată pentru incapacitate temporară de muncă persoanelor care au suferit un accident de muncă.

Care este baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul persoanei asigurate care a suferit un accident de muncă, dacă a lucrat mai puțin de 6 luni la angajatorul la care s-a produs evenimentul?

Baza de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanei asigurate care a suferit un accident de muncă la angajatorul la care a lucrat mai puțin de 6 luni, se determină ca medie a câștigurilor brute realizate lunar de către asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor în perioada cuprinsă între data începerii activității în muncă și data anterioară lunii pentru care se acordă certificatul de concediu medical, la acel angajator, nefiind necesare veniturile realizate la angajatorul anterior.

Dacă un asigurat a suferit un accident de muncă și în ultimele 6 luni anterioare producerii acestuia a beneficiat o anumită perioadă de șomaj tehnic, indemnizația de șomaj tehnic se include în baza de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă?

Pentru cazurile de accident de muncă/boală profesională, baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferit faţă de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate.

Prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi ale Ordonanţei de urgenţă nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, nu modifică baza de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, ca urmare a unui accident de muncă/boală profesională.

Astfel, indemnizația de care beneficiază salariații în perioada de suspendare a contractului individual de muncă în temeiul art. 52 alin. 1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv indemnizația pentru șomaj tehnic, se consideră venit asimilat salariului și intră în baza de calcul a indemnizaţiilor reglementate de art. 19 alin. 1) din Legea nr. 346/2002 republicată, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare.

Cine plătește indemnizaţia, dacă angajatorul și-a suspendat temporar activitatea și va intra în faliment?

În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă produs / a unei boli profesionale declarate anterior ivirii acestor situaţii, se face de către casa teritoria de pensii pe raza căreia îşi are sediul social angajator sau casa teritorială de pensii pe raza căreia îşi are domiciliul solicitantul, pe baza certificatelor de concediu medical emise în continuare. Acestea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să păstreze codul de diagnostic, codul de indemnizație de asigurări sociale și baza de calcul inițială a acestui tip de indemnizație.

Cum se stabilește baza de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă dacă accidentul de muncă s-a produs în prima zi de activitate?

În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie câştigul lunar brut realizat de asigurat în prima lună de activitate.

Dacă un angajat a suferit un accident de muncă sau a declarat o boală profesională, poate beneficia de compensație pentru atingerea integrității?

Compensația pentru atingerea integrității se acordă, la cerere, asiguraţilor sau persoanelor care au avut calitatea de asigurat conform prevederilor Legii nr. 346/2002 şi care au rămas cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20-50%, exclusiv persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate. Gradul de reducere a capacității de muncă se stabilește prin decizie  de către medicul expert din casa teritorială de pensii.

Pentru a beneficia de această prestație, cererea se depune la casa teritorială de pensii, din raza administrativ-teritorială de domiciliu, în termenul de prescripție de 3 ani de la data confirmării accidentului de muncă sau de la data declarării bolii profesionale.

În caz de accident de muncă sau boală profesională, se poate acorda pensie de invaliditate?

Persoanele asigurate care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale pot beneficia de pensie de invaliditate, la cerere. Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate ca urmare a unui accident de muncă/boală profesională se realizează în conformitate cu procedura stabilită de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În cazul decesului unei persoane asigurate ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, cine poate beneficia de pensie de urmaș?

Pensia de urmaş  se stabileşte în conformitate cu prevederile legislaţiei din sistemul public de pensii şi se  acordă, la cerere, copiilor şi/sau soţului supravieţuitor, sau persoanelor îndreptățite în condițiile dreptului comun, dacă decesul persoanei asigurate s-a produs din cauza unui accident de muncă/boală profesională.

Acordarea pensiei de urmaș se realizează cu respectarea condițiilor și procedurii stabilite de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Citește și Bani pentru cei care au grijă de persoanele vârstnice din familie și nu numai

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel