Achizițiile comune de gaze. Oficialii de la Bruxelles caută încă soluția la facturile mari

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Uniunea Europeană trebuie să evalueze avantajele şi dezavantajele unei propuneri făcute de unele state membre, privind introducerea achiziţiilor comune de gaze naturale în rândul ţărilor UE, a declarat marţi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, informează Reuters.

"Va trebui să evaluăm avantajele şi dezavantajele unui astfel de sistem", a spus Kadri Simson după o reuniune a miniştrilor europeni ai Energiei. "Sunt multe aspecte care trebuie avute în vedere: cine va plăti pentru costul cumpărării şi stocării gazelor, cum vor fi transportate gazele între diferite regiuni", a mai spus comisarul european, adăugând că achiziţiile comune de gaze sunt doar una dintre opţiunile pe care Uniunea Europeană le analizează pentru a-şi face sistemul de gaze mai rezilient.

În paralel, Executivul comunitar analizează modul în care este concepută piaţa europeană de electricitate şi adună dovezi cu privire la comportamentul furnizorilor de gaze după ce unele state membre au acuzat grupul rus Gazprom de manipularea pieţei pentru a împinge în sus preţurile.


Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson


Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri temporare pe care le sugerează statelor membre în ideea de a amortiza impactul creşterii excepţionale a preţurilor la energie la nivel mondial, printre acestea numărându-se sprijinul de urgenţă pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi şi reduceri specifice în materie de taxe şi impozite.

Când vine vorba de măsuri care să se aplice la nivelul întregului bloc comunitar, miniştrii europeni ai Energiei, reuniţi marţi la Luxemburg, şi-au exprimat divergenţele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creşterea explozivă a preţurilor la energie, în condiţiile în care unele state membre vor o reformă de amploare a cadrului de reglementare iar alte ţări se opun.

"Nu avem o poziţie comună cu privire la adoptarea sau nu a măsurilor de intervenţie la nivel UE şi aplicarea lor în toate statele membre", a declarat ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Spania a susţinut marţi ideea achiziţiilor comune de gaze de către statele UE şi de asemenea a propus ca individual ţările membre să poată opta pentru ieşirea din actualul sistem european de stabilire a preţurilor la electricitate. Însă aceste propuneri s-au lovit de opoziţia altor state membre, care se tem de o revizuire a legislaţiei europene în domeniul energiei ca răspuns la ceea ce ele consideră a fi o evoluţie volatilă pe termen scurt a preţurilor.

Ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a apreciat că Spania "este mult prea optimistă atunci când spune că achiziţiile comune de gaze vor rezolva criza".

Luni, un grup de nouă state membre s-au opus la ideea oricărei reforme a pieţei unice de electricitate, apreciind că actuala criză depinde de factori mondiali conjuncturali. Aceste state (Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia şi Ţările de Jos) apreciază că o piaţă unde există o concurenţă între furnizorii de electricitate "contribuie la inovaţie şi la securitatea aprovizionării", facilitând în acelaşi timp tranziţia spre energiile decarbonate.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel