Acord comercial istoric între Washington și Bruxelles
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...
Potrivit liderului de la Casa Albă, în urma negocierilor, Uniunea Europeană s-a angajat să investească 600 de miliarde de dolari în Statele Unite, într-un efort comun de reechilibrare a relațiilor comerciale dintre cele două puteri economice. De asemenea, europenii vor achiziționa cantități importante de energie și echipamente militare din SUA, consolidând astfel și componenta strategică a relației bilaterale.
„Este o înțelegere excelentă pentru Statele Unite. Pentru muncitori, pentru companii, pentru securitatea națională”, a declarat Trump, subliniind că acordul va crea locuri de muncă și va stimula investițiile.
La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat acordul și a precizat că tariful de 15% se va aplica „pe linie”, la toate bunurile, și că acest pas va contribui la o relație mai echitabilă și sustenabilă între cele două economii. „Avem nevoie de un cadru clar și echilibrat. Acest acord face exact asta”, a declarat ea.
O schimbare de paradigmă în relațiile transatlantice
În trecut, relațiile comerciale dintre SUA și UE au fost marcate de dispute privind subvențiile, tarifele și dezechilibrele comerciale, iar acest acord ar putea marca o nouă etapă în colaborarea transatlantică.
Detaliile tehnice ale acordului urmează să fie prezentate oficial în cursul săptămânii, când, potrivit surselor diplomatice, țările membre UE ar urma să primească scrisori oficiale de clarificare și confirmare din partea administrației americane.
Reacții și implicații
Reacțiile din partea mediului de afaceri sunt mixte, unii analiști susținând că noile tarife ar putea afecta competitivitatea produselor europene în SUA, în timp ce alții salută clarificarea regulilor și angajamentele investiționale fără precedent.
Este de așteptat ca implementarea acordului să fie atent monitorizată și posibil contestată de unele state membre, mai ales în contextul în care relațiile comerciale post-Brexit și politicile industriale europene sunt în plină reformă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...
- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...
Confederaţia patronală...
Capitalizarea Bursei de la...
Zeci de localități din opt...
Pentru prima dată din anii ’90,...
Modificările de TVA care intră...
Curtea Constituțională a...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...