Parlamentarii europeni au votat cu 524 pentru și 85 împotrivă pentru acord, care ar putea intra în vigoare la începutul anului 2024, informează Reuters.
Daniel Caspary, creștin-democratul german care a supravegheat trecerea acordului prin parlament, a declarat că votul era "așteptat cu întârziere", având în vedere că ultimul acord de liber schimb aprobat a fost cel cu Vietnam, în februarie 2020.
"Am sperat, de asemenea, că vom duce la bun sfârșit în această legislatură acordurile noastre comerciale cu Australia și poate și cu Mercosur", a continuat el.
Părțile au încheiat negocierile în iunie 2022 asupra unui acord care ar putea crește comerțul cu 30% și care evidențiază eforturile Europei de a încheia alianțe pentru a compensa afacerile pierdute cu Rusia și cu o reticență tot mai mare față de China.
Comisia Europeană a încheiat mai multe acorduri, dar obținerea aprobării acestora de către guvernele și legislatorii UE s-a dovedit a fi o provocare, în special Franța care și-a arătat reticența în ceea ce privește acordurile care duc la creșterea importurilor de produse agricole.
Acordurile încheiate cu Chile și Mexic sunt în așteptare, în timp ce UE negociază garanții de mediu suplimentare din partea blocului sud-american Mercosur. Discuțiile dintre UE și Australia s-au blocat.
Acordul cu Noua Zeelandă va elimina aproximativ 140 de milioane de euro din tarifele anuale pentru exporturile UE, cum ar fi îmbrăcăminte, produse chimice, produse farmaceutice și autoturisme, precum și pentru vin și produse de cofetărie. UE își va mări cu 10 000 de tone cota importurilor de carne de vită neozeelandeză și va crește cota de carne de miel, unt și brânză, deși fermierii din această țară și-au arătat dezamăgirea în acest sens.
Acesta este primul acord încheiat de UE care include potențiale sancțiuni în cazul încălcării standardelor de mediu sau de muncă.
Grupul de lobby BusinessEurope a declarat că votul parlamentar a fost un pas binevenit. Grupul german de campanie pentru protecția mediului PowerShift a declarat că acordul ar stimula comerțul cu bunuri care dăunează climei și ar crește emisiile de dioxid de carbon generate de transportul pe distanțe lungi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...