Sunt numeroase situații când, neștiind exact ce anume să verifice în vraful de hârtii care însoțesc, de regulă, astfel, de operațiuni, oamenii ajung la tribunal, nevoiți fiind să scoată din buzunar bani mulți și să piardă luni, ba chiar ani de zile până la clarificarea cazului. Iată, prin urmare, ce documente trebuie verificate.
1. Registele de publicitate imobiliară.
Astfel, se constată dacă imobilul fost intabulat, istoricul de dobândire a acestuia, care au fost proprietarii de-a lungul timpului și dacă locuința a fost afectată de sarcini, adică dacă există o ipotecă sau vreun litigiu.
2. Litigii și proceduri administrative
Dacă istoricul imobilului arată că primul deținător a reconstituit titlul de propriette, se impune verificarea la Primărie a cererilor de retrocere depuse, pentru a elimina eventualitatea nedorită ca, la un moment dat, să mai existe și alte asemenea revendicări. Primul pas în această operațiune poate fi consultarea litigiilor pe portalul instanțelor.
3. Rolul fiscal și numărul poștal
Certificatul de Rol Fiscal, de unde reiese dacă impozitele sunt plătite la zi, istoricul arterei și numărul poștal (se clarifică dacă există vreo cerere de retrocedare) se eliberează de Direcția de Taxe și Impozite din cadrul primăriilor și poate dura chiar și 30 de zile.
În plus, se impun și o serie de verificări specifice. Spre exemplu, în cazul în care vânzătorul este societate comercială, la dosar ar trebui să existe o aprobarae din partea organelor de conducere. De asemenea, trebuie văzut istoricul unificării sau dezmembrării imobilului, datoriile către Asociația de proprietri, rambursarea creditului cu care a fost cumpărat imobilul sau acordul băncii creditoare pentru vânzare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...