Actele ce trebuie neapărat verificate la cumpărarea unui imobil
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt multe hârtii, dar trebuie
Sunt multe hârtii, dar trebuie
La cumpărarea unui imobil se impune o verificare atentă, chiar minuțioasă a mai multor acte, pentru a evita neplăceri ulterioare, o achiziție riscantă. 

Sunt numeroase situații când, neștiind exact ce anume să verifice în vraful de hârtii care însoțesc, de regulă, astfel, de operațiuni, oamenii ajung la tribunal, nevoiți fiind să scoată din buzunar bani mulți și să piardă luni, ba chiar ani de zile până la clarificarea cazului. Iată, prin urmare, ce documente trebuie verificate.

1. Registele de publicitate imobiliară.

Astfel, se constată dacă imobilul fost intabulat, istoricul de dobândire a acestuia, care au fost proprietarii de-a lungul timpului și dacă locuința a fost afectată de sarcini, adică dacă există o ipotecă sau vreun litigiu.

2. Litigii și proceduri administrative

Dacă istoricul imobilului arată că primul deținător a reconstituit titlul de propriette, se impune verificarea la Primărie a cererilor de retrocere depuse, pentru a elimina eventualitatea nedorită ca, la un moment dat, să mai existe și alte asemenea revendicări. Primul pas în această operațiune poate fi consultarea litigiilor pe portalul instanțelor.

3. Rolul fiscal și numărul poștal

Certificatul de Rol Fiscal, de unde reiese dacă impozitele sunt plătite la zi, istoricul arterei și numărul poștal (se clarifică dacă există vreo cerere de retrocedare) se eliberează de Direcția de Taxe și Impozite din cadrul primăriilor și poate dura chiar și 30 de zile.

În plus, se impun și o serie de verificări specifice. Spre exemplu, în cazul în care vânzătorul este societate comercială, la dosar ar trebui să existe o aprobarae din partea organelor de conducere. De asemenea, trebuie văzut istoricul unificării sau dezmembrării imobilului, datoriile către Asociația de proprietri, rambursarea creditului cu care a fost cumpărat imobilul sau acordul băncii creditoare pentru vânzare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel