Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Concret, la înregistrarea nașterii unui copil la oficiul stării civile, părintele nu va putea da mai mult de trei prenume copilului, fără a pune la socotează numele de familie.
Schimbarea este menționată într-un proiect de lege, promulgat săptămâna trecută prin decret prezidențial și care, după publicarea în Monitorul Oficial va deveni Legea 105/2022.
Mai exact, proiectul de lege introduce în Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă următoarea mențiune: "prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte".
După cum menționează Avocatnet, Legea 119/1996 instituie obligația ofițerului de stare civilă de a refuza, motivat și în scris, la cererea părinților înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori alte asemenea, "de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri sau interesele copilului, după caz".
Proiectul de lege va mai include în același cadrul legislativ prevederea că certificatele de stare civilă, adică cele de naștere, căsătorie sau deces, plastifiate ori modificate sau completate fără drept vor deveni nule.
Citește și Certificatul de căsătorie. Parlamentarii vor să schimbe regulile
În altă ordine de idei, pentru a le permite să urmeze cursurile școlare cel puțin pe parcursul perioadei în care învățământul este obligatoriu, respectiv până în clasa a XII-a, toate școlile și liceele au obligația, din 2019, de a-i înscrie pe toți cei care solicită acest lucru, inclusiv pe cei ce nu au un cod numeric personal (CNP) atribuit.
Din 2019, grădinițele, școlile și liceele din țara noastră trebuie să permită, cel puțin teoretic, înscrierea tuturor celor care fac o solicitare în acest sens, chiar dacă nu dețin un CNP și, din această cauză, un certificat de naștere sau act de identitate. Aici putem vorbi despre copii, dar și despre persoane adulte, care n-au certificate de naștere sau CNP.
Acum, prin ordinul comun al Ministerul Afacerilor Interne nr. 165/2021 și al Ministerului Educației nr. 3.080/2022, sunt stabilite normele metodologice de aplicare a acestei măsuri. Măsura regăsită în Legea nr. 221/2019, document apărut acum mai bine de doi ani și care modifică Legea educației naționale, este menită să permită tuturor persoanelor din țara noastră accesul la școală, cel puțin în perioada în care învățământul este obligatoriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...