Actele de stare civilă se modifică. INTERDICȚIE privind prenumele copiilor

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie să știe părinții
Ce trebuie să știe părinții
Este o modificare adusă, printr-un proiect de lege, cadrului legislativ al actelor de stare civilă. 

Concret, la înregistrarea nașterii unui copil la oficiul stării civile, părintele nu va putea da mai mult de trei prenume copilului, fără a pune la socotează numele de familie.

Schimbarea este menționată într-un proiect de lege, promulgat săptămâna trecută prin decret prezidențial și care, după publicarea în Monitorul Oficial va deveni Legea 105/2022. 

Mai exact, proiectul de lege introduce în Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă următoarea mențiune: "prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte".

După cum menționează Avocatnet, Legea 119/1996 instituie obligația ofițerului de stare civilă de a refuza, motivat și în scris, la cererea părinților înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori alte asemenea, "de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri sau interesele copilului, după caz".

Proiectul de lege va mai include în același cadrul legislativ prevederea că certificatele de stare civilă, adică cele de naștere, căsătorie sau deces, plastifiate ori modificate sau completate fără drept vor deveni nule.

Citește și Certificatul de căsătorie. Parlamentarii vor să schimbe regulile

În altă ordine de idei, pentru a le permite să urmeze cursurile școlare cel puțin pe parcursul perioadei în care învățământul este obligatoriu, respectiv până în clasa a XII-a, toate școlile și liceele au obligația, din 2019, de a-i înscrie pe toți cei care solicită acest lucru, inclusiv pe cei ce nu au un cod numeric personal (CNP) atribuit. 

Din 2019, grădinițele, școlile și liceele din țara noastră trebuie să permită, cel puțin teoretic, înscrierea tuturor celor care fac o solicitare în acest sens, chiar dacă nu dețin un CNP și, din această cauză, un certificat de naștere sau act de identitate. Aici putem vorbi despre copii, dar și despre persoane adulte, care n-au certificate de naștere sau CNP.

Acum, prin ordinul comun al Ministerul Afacerilor Interne nr. 165/2021 și al Ministerului Educației nr. 3.080/2022, sunt stabilite normele metodologice de aplicare a acestei măsuri. Măsura regăsită în Legea nr. 221/2019, document apărut acum mai bine de doi ani și care modifică Legea educației naționale, este menită să permită tuturor persoanelor din țara noastră accesul la școală, cel puțin în perioada în care învățământul este obligatoriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel