Acțiunile europene au coborât cu 0,9% vineri, la cel mai scăzut nivel al utlimilor două săptămâni
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grafic evoluție acțiuni / FOTO: Freepik
Grafic evoluție acțiuni / FOTO: Freepik
Această scădere vine ca urmare a comentariilor pesimiste ale unor oficiali ai Rezervei Federale, a creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu și a unor date peste așteptări privind locurile de muncă din SUA.

Indicele continental STOXX 600 a scăzut cu 0,9%, înregistrând cea mai slabă zi de la începutul lunii februarie. Pe parcursul săptămânii, indicele a scăzut cu 1,2%, cea mai slabă scădere săptămânală de la jumătatea lunii ianuarie.

Acțiunile din domeniile comerțului cu amănuntul și cel al  telecomunicațiilor au fost cele mai afectate sectoare, cu scăderi cuprinse între 1,6% și 2,2%.

Indicii de referință din toate marile economii europene, precum cei din Germania, Franța, Italia și Spania au scăzut cu peste 1% fiecare.

Datele recente au arătat că numărul de salariați neagricoli din SUA din luna martie a fost mult mai mare decât era de așteptat, ceea ce ar putea întârzia reducerile anticipate ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală în acest an.

"Forța de angajare din SUA nu ar trebui să miște prea mult acul pentru BCE", a declarat Steve Sosnick, strateg șef la Interactive Brokers.

"În Europa există ceva mai multe presiuni asupra multor economii, astfel că situația de acolo s-ar putea dovedi puțin mai fertilă pentru reduceri de rate ale dobânzilor", a mai spus acesta.

Optimismul în jurul unei reduceri a ratelor de către Banca Centrală Europeană și Fed a fost principalul motor al câștigurilor pe piețele de acțiuni la nivel global de la sfârșitul anului 2023.

De asemenea, au exercitat presiuni asupra acțiunilor creșterea randamentelor obligațiunilor din zona euro după datele privind locurile de muncă din SUA.

Reflectând nesiguranța investitorilor, indicele de volatilitate euro STOXX a atins cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023.

Acțiunile europene se aflau deja sub presiune încă de la începutul tranzacțiilor, ca urmare a comentariilor pesimiste ale oficialilor Fed și a unei creșteri a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel